Egyéves a POKET: zsebkönyvben jelent meg Háy János legújabb novelláskötete

.konyvesblog. | 2019. április 12. |

A napokban ünnepelte első születésnapját a POKET zsebkönyvek. Háy János új novelláskötetével és a Költészet Napja alkalmából egy új hatásalapú versválogatással köszöntötte a Sztalker Csoport a vendégeket. 

Közel ezer vendég részvételével ünnepelte első születésnapját a POKET zsebkönyvek vasárnap este a MOMkultban. Itt mutatták be a sorrendben 15. POKET-et, Háy János új, Szteccs című novelláskötetét, Beck Zoltán ajánlásával. Az eseményen többek között fellépett Hegedűs D. Géza, Háy János, Vecsei H. Miklós, Ifj. Vidnyánszky Attila, Beck Zoltán, Juhász Anna és Egyedi Péter is.  

POKET - Kortárs és klasszikus irodalmat is vehetünk az automatákból

Április 11-én, a költészet napján indították el az első POKET-automatákat, melyekből egyelőre öt cím közül választhat, aki otthon vagy utazás közben olvasna, ahelyett, hogy a telefonját nyomkodja vagy csak kibámul az ablakon. Kipróbáltuk az egyiket. A lányom ötödikes, most kezdik olvasni A Pál utcai fiúk at, és hiába örököltünk családon belül egy régi példányt, amikor meghallotta, hogy automatából (!)

Mivel a POKET születésnapja éppen egybeesik a Költészet Napjával, egy „hatásalapú” verseskötet is készült az alkalomra: több száz közéleti személyiséget kérdezett meg a Sztalker Csoport Horváth Panna irodalmi vezetésével, hogy mely versek voltak legnagyobb hatással az életükre. Így állt össze a POKET első, klasszikus és kortárs verseket tartalmazó versválogatása, Kazincytól Závadáig „A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából" címmel. 

A Vecsei H. Miklós színművész ötlete alapján megvalósult POKET-projektnek az elmúlt év robbanásszerű népszerűséget hozott: jelenleg 7 zsebkönyvautomata működik a főváros forgalmas pontjain, a Keleti és Déli pályaudvarokon, a Széll Kálmán téri és Móricz Zsigmond téri metrómegállóknál, a Vígszínháznál, az Örkény Színház bejáratánál, valamint a Batthyány téri HÉV megállóban.  Éppen ezért a POKET második évének fontos projektje lesz a vidéki települések meghódítása is: már működik automata Szentendrén, Tatán és Gödöllőn, a mai napon pedig a veszprémi és komáromi automata kerül átadásra. Hamarosan Tatabánya, Székesfehérvár, illetve Cegléd, Eger, Gyöngyős, Miskolc , Szolnok és Debrecen lakói is számíthatnak könyvautomatára városukban, hiszen a tervek szerint a következő év folyamán 20 egyetemi városban lesz elérhető a POKET. 

A nyár pedig idén is a fesztiválokról szól majd: klasszikus magyar irodalomi alkotások angol fordításaival készülnek a szervezők, hogy az idelátogató turisták és fesztiválozók is megismerkedhessenek a magyar irodalommal.