Egy rapper nyerte az Orwell-díjat

.konyvesblog. | 2018. június 26. |

lokirapper.jpg

(Kép forrása)

Darren McGarvey skót rapper (művésznevén Loki) kapta idén a legkiemelkedőbb politikai könyveknek járó Orwell-díjat. Poverty Safari című könyve a nagy-britanniai szegénységet vizsgálta, és a zsűri szerint maga Orwell, aki Csavargóként Párizsban, Londonban című kötetében hasonló témát dolgozott fel, ugyancsak nagyon bírta volna a könyvet.

A kötet életrajzi elemeket is tartalmaz, hiszen épít azokra a tapasztalatokra, melyeket McGarvey erőszakos, alkoholista anyja mellett felnőve gyűjtött, illetve azokra a beszélgetésekre, melyeket a szerző a hátrányos helyzetű vidékeken élőkkel folytatott. Könyve egyik kulcsmegállapítása, hogy mind a jobboldal, mind pedig a baloldal „félreérti a szegénység komplexitását”, a zsűri pedig azt emelte ki, hogy a kötet segít megérteni „a brit alsóbb osztályok haragját”.

McGarvey közösségi finanszírozással gyűjtött pénzt arra, hogy egy évig csak az írásra koncentrálhasson. A könyvet egy kis skót független kiadó adta ki, de miután a bestseller-listákra került – például olyan szerzők magasztalták, mint J.K. Rowling, aki azt mondta, hogy ennél időszerűbb könyvet nehéz lenne most találni – egy nagyobb kiadó újra ki fogja adni augusztusban.

A háromezer fonttal járó díj nyertesét hagyományosan Orwell születésnapján jelentik be.

Forrás: Guardian