Egy múzsa kicsi feszes mellekkel

.konyvesblog. | 2012. október 01. |

Cserna-Szabó András első kötete, a Fél négy 1998-ban jelent meg, benne az Egy nő azonosítása című novellával. Lakos Nóra már a Filmművészetis felvételijén is azt írta be, hogy ezt a novellát szívesen adaptálná, aztán a rendező szakon töltött egyetemi évek alatt valahogyan feledésbe merült a dolog, mígnem egy Szarajevós pályázat kapcsán született meg a szereplő, a főhős, a címszereplő: Edina.

"Valójában az eredeti novella csak a keretét adja a kisfilm történetének: az elejét és a végét. A köztes részt meg hozzáírtam. A történet nagyon egyszerű, egy íróról szól, aki próbál megformálni egy női karaktert, Edinát. Folyamatosan változtat rajta valamit, a haja színét, a hangját, a stílusát, a nemzetiségét, az ízlését, a tanulmányait. Minden változtatás valamilyen következménnyel jár. Az író lassan beleszeret saját teremtményébe s egy egyéjszakás kalandba bonyolódik vele. Az író végül változtat egy utolsót, s eldobja a történetet, viszont a karaktert megtartja egy későbbi, talán jobb forgatókönyv reményében. A film végül is az alkotás és az alkotó kapcsolatát birizgálja meg, nagyon játékos formában. Ebben a filmben a látvány, a díszlet és jelmez elemek igen hangsúlyosak, Edina vagy 10-12 jelmezben jelenik meg a történet alatt. A filmben van épített díszlet, és haszáltunk digitális és tradícionális trükköket is" - nyilatkozta egy interjúban a rendező. 

És itt a film:

Mivel a kisfilm a Sarajevo - City of Film pályázat keretén belül, bosnyák finanszírozással készült, így a szereplők is idegen nyelveken beszélnek: a narrátor bosnyák, Edina pedig az angol és a francia nyelvet keveri. A filmet Lakos Nóra rendezte, az operatőr Bálint Dani volt, a vágó pedig Barsi Béla - a címszerepben pedig Tompa Eszter látható.