E. L. James és Fábián Janka uralja a januári e-könyv sikerlistát

.konyvesblog. | 2013. február 08. |

Az utóbbi fél évben nem telt el úgy hónap, hogy az Ötven árnyalat-trilógia valamelyik része ne szerepelt volna a sikerlisták élmezőnyében. E. L. James bestsellerének részei a Bookline TOP 50 után előre megjósolhatóan az e-könyv TOP 10-ben sem adták alább, a legnépszerűbb olvasmányok harcában azonban ezúttal két magyar írónő diadalmaskodott.

Az első helyen Fejős Éva Éjszaka Bangkokban című – csak e-könyvben megjelent – kisregényét találjuk, amely a dobogó 3. fokáról ugrott a vezető pozícióba. A 2. és 3. helyen Fábián Janka két írása, a Karácsony a ligetben és a Rozmaring áll, előbbi egyúttal azt is jelzi, hogy az olvasók körében még januárban sem hagyott alább az ünnepi hangulat.

A 10. helyen ezúttal a szerző A zöld macska című meséje is bekerült a legjobb e-könyvek közé, így az írónő a listán található címek számának arányát tekintve fej fej mellett halad E. L. James-szel, akinek trilógiája jelenleg a 4., 5. és 7. helyen állomásozik. A TOP 10-ben ugyanis csak ők ketten szerepelnek 3-3 könyvvel, meglehetősen kevés kibontakozási lehetőséget hagyva másoknak. Azért persze akadnak feltörekvő e-könyvek is, amelyeknek, ha nem is nagyon, de sikerül felkavarniuk az állóvizet.

Ilyen üdítő újdonság például a népszerű blogger, Oravecz Nóra Tejszínhab nélkül című könyve (6.), amely a szingliéletforma előnyeiről és hátrányairól rántja le a leplet. A nagy igazság pedig, miszerint amíg nem szeretjük önmagunkat, ezt aligha várhatjuk el valaki mástól, ezúttal sem hiányozhat. Steiner Kristóf például a következőket fogalmazta meg a könyv kapcsán: „Mindegy, hogy Virginia Woolfra vagy Carrie Bradshaw-ra asszociálunk, mindannyian tudjuk, hogy megtalálni a nagy őt még önmagában nem jelent földöntúli boldogságot: előbb önmagunkat kell kiteljesítenünk, hogy képesek legyünk befogadni egy másik lelket".

A külföldi szerzők tekintetében az elmúlt évtizedek egyik legmeghatározóbb vállalkozója, a Virgin-csoport-alapító Richard Branson zárkózott fel nemzetközi bestsellerével a 9. helyre. A Virgin-sztori – Önéletrajz egyszerre szórakoztató irodalom és inspiráló olvasmány üzletembereknek – és nem utolsósorban a beatnemzedék értelmiségi rétegének. Az e-könyvek januári rangsorában Karin Slaughter lebilincselő és kegyetlen története, A jelentéktelen szív ezúttal a 8. helyig jutott, bizonyítva, hogy egy korábbi kedvenc is bármikor felbukkanhat újra a legjobbak között.

pozíció

szerző

cím

kiadó

változás

...napja a listán

1

Fejős Éva Éjszaka Bangkokban Ulpius-ház Kiadó

2

166

2

Fábián Janka Karácsony a Ligetben Ulpius-ház Kiadó

2

50

3

Fábián Janka Rozmaring Ulpius-ház Kiadó

-1

159

4

E. L. James A szabadság ötven árnyalata Ulpius-ház Kiadó

-3

49

5

E. L. James A szürke ötven árnyalata Ulpius-ház Kiadó

0

177

6

Oravecz Nóra Tejszínhab nélkül Publio

9

85

7

E. L. James A sötét ötven árnyalata Ulpius-ház Kiadó

0

125

8

Karin Slaugther A jelentéktelen szív Ulpius-ház Kiadó

27

145

9

Richard Branson A Virgin sztori – Önéletrajz TranzPress

8

58

10

Fábián Janka A zöld macska Ulpius-ház Kiadó

8

60