Már biztos, hogy fájdalmas véget ér a várva várt Dűne-film 

Már biztos, hogy fájdalmas véget ér a várva várt Dűne-film 

Megerősítettek egy rég rebesgetett pletykát.

Könyves Magazin | 2021. április 16. |

Ha nem tolják tovább a bemutatót, akkor 2021-ben végre láthatjuk Denis Villeneuve várva várt Dűne-feldolgozását, amit részben Magyarországon forgattak. Csakhogy a legfrissebb hírek szerint a film csupán az első Dűne-regény történetének felét fogja elmondani, a cselekmény pedig egészen biztosan cliffhangerrel zárul majd. 

Minderről Eric Roth a Dűne társforgatókönyvírója beszélt a Collidernek adott interjúban. A 76 éves Roth igazi legendának számít hollywoodi körökben, olyan filmek forgatókönyvét írta, mint a Forrest Gump vagy most nemrég a Mank, így az Inverse szerint Frank Herbert sci-fi klasszikusa nagyon jó kezekben van nála. Igaz, rajta kívül Jon Spaihts (Prometheus, Utazók és az első Doctor Strange) és maga Villeneuve is dolgozott a forgatókönyvön. 

A folytatás viszont még kérdéses. Roth ugyan megerősítette az interjúban, hogy elvileg Spaihts dolgozik a második részen is, ám hogy ezt leforgatják-e, és ha igen, mikor, még nem lehet tudni. Ennek oka az, hogy Villeneuve 2020 decemberében más rendezőkkel együtt hevesen tiltakozott, amiért a stúdiók a járvány okozta bevételkiesések miatt az olyan, nagy vászonra szánt blockbustereiket, mint amilyen a Dűne is, streamingszolgáltatóknak adják át. És ez Villeneuve szerint rettenetes hír egy potenciális folytatás számára. 

Igaz, ahogy az Inverse kiemeli, a Godzilla Vs. Kong elég rendes bevételt hozott úgy, hogy hibrid módon, az HBO Max mellett a nyitva tartó amerikai mozikban is bemutatták. Ez pedig akár azt is jelentheti, hogy a Dűne is kerülhet mozikba is októberben.

Azt egyelőre még csak találgatják, hol zárul majd az első Dűne-film. Az Inverse szerint elég jó választás lehet az a rész, amikor a főhős Pault és az anyját, Jessicát teljesen maguk közé fogadják az Arrakison élő fremenek. Illetve egészen pontosan az, amikor Paul húga, Alia megszületik, hiszen a különleges kislány az őt megelőző generációk tudásával jön világra. Ezután egy kétéves szünet jön a regényben, ami alatt Paul a fremenek messiásává és kvázi vezetőjévé válik, ami az ezután következő háborús és politikai események mozgatója lesz. Tehát ha valahol el lehet vágni a könyvet, akkor arra nagy eséllyel itt kerülhet sor. Ha pedig tényleg elkészül a folytatás belátható időn belül, az akár vigasztalhat is, hogy egy annyira eseménydús regényt, mint A Dűne, nem akarnak egyetlen filmbe beleerőszakolni.

Jelenleg úgy tudjuk, a Dűnét október 1-jén mutatják be az Egyesült Államokban. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A cyberpunktól a Dűnéig - Hétfőtől ismét Világok Találkozása

Október 19. és 25. között kerül rendezik meg a Világok Találkozása (ViTa) sci-fi, fantasy zsánerirodalmi rendezvénysorozatot az idén 10 éves Próza Nostra szervezésében. A program a szokásoktól eltérően ezúttal online beszélgetések formájában, de egy teljes héten át zajlik.

...
Hírek

Megérkezett Frank Herbert klasszikus sci-fijéből forgatott mozifilm, a Dűne első előzetese

Frank Herbert ikonikus sci-fijéből, a Dűnéből készült már számos filmváltozat, de ilyen még nem: a részben nálunk forgatott mozifilm első előzetese ámulatba ejtő monumentalitást ígér!

...
Hírek

Idén már búcsút inthetünk James Bondnak és a Dűnének. Mozi helyett moziválság vár ránk?

Lassan az összes nagyobb költségvetésű mozifilm bemutatóját elhalasztják jövőre. Akkor talán már nem lesz koronavírus? Ha nem lesz mit nézni, nem is fogunk moziba járni. Ez ilyen egyszerű. Covid helyett a filmstúdiók véreztetik ki a mozikat?

Hírek
...
Hírek

„Egy nép nem elfelejthető” - Nyílt levél Európának

...
Beleolvasó

Drámai eseményeket indít el, amikor a házasságromboló szerelmes lesz

...
Szórakozás

Magyaros elemekkel megbolygatott westernfilm lesz az új A helység kalapácsa-adaptáció

...
Zöld

Majdnem megkétszereződött a leégett fák mennyisége a világon húsz év alatt

...
Hírek

Rushdie műveiből olvasnak fel szolidaritásból az írók

...
Szórakozás

Koronázási szertartásjáték, Nemes Nagy Ágnes100, Folyami rákok-bemutató [Programajánló]

...
Gyerekirodalom

Attól félünk, amit nem ismerünk - üzeni a Torzonborz-trilógia szerzőjének könyve

...
Beleolvasó

Lackfi János Bejgliköztársaságában a GPS is önálló életre kel

...
Hírek

Egy texasi iskolában betiltották a Bibliát

...
Hírek

Irodalmi pályázatot hirdet a FISZ és a Starbucks

...
Zöld

A természet mindig beszél hozzánk, Peter Wohlleben segít megfejteni

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót