Donald Trump könyveket ajánl a Twitteren

Donald Trump könyveket ajánl a Twitteren

.konyvesblog. | 2018. május 09. |

(Kép forrása)

Nagyon elfoglalt, nincs ideje olvasni – fejtette ki többször az elmúlt években Donald Trump, amikor az olvasási szokásairól kérdezték. Egy 2016-os Fox-interjúban például azt mondta, hogy a Biblia és Az üzletkötés művészete mellett (melyet amúgy ő maga jegyez) a kedvenc könyve a Nyugaton a helyzet változatlan, de akkor is megerősítette, hogy nem igazán van ideje olvasni.

Ezért is volt meglepő, hogy az elmúlt hetekben az amerikai elnök a Twitterén több könyvet is a követői figyelmébe ajánlott. Legutóbb például a The Great Revolt című könyvet, amely az elektori rendszer vizsgálatával azt kutatja, hogy Trump megválasztása vajon a szerencsének köszönhető, vagy tényleg egy alapvető változásnak vagyunk a tanúi. Ugyancsak ő ajánlotta a The Capitalist Comeback című kötetet, melynek írója, Andrew Puzder állítja, hogy a kapitalizmus nem egy mocskos szó, és „Trump elnök szerencsére ezt érti is”. Puzderről tudni kell, hogy Trump eredetileg őt jelölte munkaügyi miniszternek, de aztán visszalépett, amikor kiderült, hogy bejárónőként egy illegális bevándorlót foglalkoztat.

Ebből is látszik, hogy a Trump által ajánlott könyvek írói nem igazán vádolhatók Trump-ellenességgel. A CNN mindehhez hozzáteszi azt is, hogy az elnök valószínűleg nem is olvasta ezeket a könyveket, csak a stábjából valaki közölte vele, hogy azok kedvezőek rá nézve. Kérdés ugyanakkor, hogy egy-egy elnöki ajánlás mennyit számít például az eladások szempontjából? Puzder könyve az Amazonon az elnöki tweet előtt a 4 ezredik hely körül mozgott, majd utána előreugrott az 500. helyre. Szerda délelőtt a 4182. volt az általános listán, a pénzügyi könyvek között pedig a 30.

A Publishers Weekly munkatársa, Jim Milliot mindenesetre azt mondta, hogy egy-egy könyvnek óriási szüksége van arra, hogy ki tudjon tűnni az évente megjelenő több százezer könyv közül, így ezeknek a köteteknek nagyon is jól jön az elnöki ajánlás. Kérdés ugyanakkor, hogy mekkora hitele lehet mindennek, ha olyasvalakitől származik, aki bevallottan nem olvas könyveket.

A CNN mindenesetre összeállított egy listát azokból a könyvekből, melyeket Donald Trump az utóbbi időben ajánlott. A Fehér Ház szennyesét kiteregető Michael Wolff-könyvet hiába is keresnétek közöttük.