Dave Eggers Facebook-könyvet plagizált?

.konyvesblog. | 2013. október 02. |

Dave-Eggers-001.jpgFotó: Nick Cunard / Rex Features

Egy korábbi Facebook-alkalmazott, Kate Losse azt állítja, hogy az amerikai író, Dave Eggers, legújabb regényében, a The Circle-ben az ő 2012-es memoárját, a The Boy Kings-et plagizálta. Eggers könyve a Facebook ügyfélszolgálatán dolgozó nőkről szól, csak úgy mint Losse-é, aki a cégnél eltöltött öt évének tapasztalatait írta meg.

Mivel egy női Facebook-dolgozó élete sem csak játék és mese, Losse könyvében előkerül a szexizmus is, amit a szerző szerint a média egyáltalán nem vett komolyan. A kötetben szó esik például egy Las Vegas-i sztriptízbár táncosnőiről, akiket kollégái azért nem ismertek meg közelebbről, mert nem voltak elég szépek. A nagyfőnök huszonkettedik születésnapjáról, amikor a női alkalmazottaknak egy Zuckerberg képével díszített pólót, a férfiaknak pedig Adidas szandált kellett viselniük. (Losse szerint a nők ezzel hűségüket jelezték, a férfiak pedig egy napra Markká váltak). Szóba került egy téli csapatépítőn készült fotó is, amely bár jó pár sör után született, a nő szerint egyértelműen mutatja, hogy Zuckerberg hogyan zsarnokoskodik női dolgozói felett.

zuckerberg-and-katherine-losse.jpgLosse szerint Eggers elképzelése a Szilícium-völgy cégeinek kultikus vállalati kultúrájáról, és a felhasználó magánéletéhez való gavallér hozzáállásáról, nagyon hasonló ahhoz, ahogy ő írta le a Zuckerberg-birodalmat. Bár még nem olvasta a tejes regényt, blogján egy hosszú bejegyzésben fejtegeti, hogy a két könyv gyakorlatilag ugyanaz. Ő írta meg hamarabb, és mivel ő dolgozott évekig az elnyomó munkakörnyezetben (ráadásul még jó író is), így a memoárja sokkal hitelesebb, mint Eggers írása.

A nő korábbi munkaadóját is ekézi, mert szerinte a usert nem a nagy Facebook-család részeként kezelikk, hanem csak egy adathalmazként, akinek munkája és élete bárki számára kiszolgáltatható A könyvkiadói ágazatnak is beszólt, akik szerinte sokkal komolyabban fogják venni Eggers regényét, mint bármit, amit egy nő írt.

Losse emlékeztetett rá, hogy nem ez volt az eset, amikor Eggers mások anyagát használta. Dolgozott már szudáni elveszett fiú, és Katrina-túlélő emlékeivel is, ám akkor megnevezte a forrást. Most, amikor egy, a média szempontjából nem releváns személy, vagyis egy nő volt az értelmi szerző, ezt nem tartotta szükségesnek. Eggers egy híres fehér férfi, tehát nyert ügye van. Egy social mediában dolgozó, névtelen nő mondhat, amit akar, sosem az ő szava lesz a hangosabb. A fehér férfi privilégiuma a Szilícium-völgyben pedig nem bug, hanem feature.

Dave Eggers egyelőre nem reagált a vádakra.

Forrás: TheDailyBeast, Kate Losse saját blogja