Dan Brown újraírja A Da Vinci-kódot

.konyvesblog. | 2016. május 20. |

40382-v1-197x.JPGŐsszel új könyvvel jelentkezik Dan Brown, ám a rajongók nem biztos, hogy lelkesedni fognak a hírtől. Robert Langdon megteremtője ugyanis úgy döntött, ifjúsági könyvet csinál leghíresebb regényéből, A Da Vinci-kódból. Az ifjúsági-regényesítés receptje: rövidebb, de jelentősen nem változó cselekmény és új borító. Brown reméli, hogy a fiatal olvasók ugyanolyan bizsergést fognak érezni, miközben felfedezik a történetet, mint amilyet ő érzett, miközben írta. Hogy a könyv egy elhibázott marketingdöntés, vagy a fiatal olvasók totális félreértése, az egyelőre nem világos, de Dan Brown húzása korántsem ismeretlen. Korábban Malala Yousafzai is két különböző korcsoportnak szánt kötetben osztotta meg az élményeit és tapasztalatait.

„Nagyon keményen próbálkozom, hogy szórakozássá tegyem a tanulást, és pörgőssé a könyvet.”

nyilatkozta nekünk az Infernóról Brown, majd hozzátette:

„Ha már a tanulásról beszéltünk, szerintem egy tanár is épp attól lesz jó, hogy még a legszárazabb dolgokat is szórakoztatóan adja elő, hogy a diákjai végül azt mondhassák: ennek tényleg van értelme, többet akarunk tudni róla! Az egyik legszebb bók, amit valaha kaptam, egy nagyon idős hölgytől jött, aki azt mondta, hogy a könyveim olyanok, mintha zöldséget enne, közben meg olyan az ízük, mint a desszertnek. Ez pontosan az, amit csinálni próbálok!”

ya-da-vinci-code1.jpgSzép gondolat, de A Da Vinci-kód ennél már nem is lehetne desszertízűbb. Akciódús jelenetei, pörgős párbeszédei vannak és egyetlen olyan tény, állítás vagy feltételezés sincs benne, amire egy kamasz ne tudna három másodperc alatt rákeresni az interneten. Épp a filmként pörgő cselekmény és a gördülékeny nyelv az, ami miatt például Sir Arthur Conan Doyle, vagy Agatha Christie könyvei a fiatal olvasókat is magukkal ragadják, és Dan Brown könyve sem okoz gondot egy kamasznak.

A Twitteren azonnal kicikizték Brown ötletét, volt aki azt írta, hogy már 14 évesen is felfogta, miről szól a könyv, más pedig arról posztolt, hogy a regény kiváló példája azoknak a könyveknek, amelyek túl sűrűk és filozofikusak a tizenéveseknek, így a rövidítés remek ötlet.

Az ifjúsági kategóriát Amerikában 12 és 18 éves kor közé lövik be, vagyis a korcsoport nagyobb része már láthatta A Da Vinci-kódból készült adaptációt a moziban, mert azt a PG13, vagyis a 13 éven fölöttieknek kategóriába sorolták. Hogy közülük lesz-e valaki, aki ezek után még a rövidített könyvet is elolvassa, az nagyobb rejtély, mint hogy Robert Langdon a következő részben összejön-e végre bájos partnernőjével.

Forrás: HuffPost 

(Fent az ifjúsági változat amerikai, lent az angol kiadásának új borítója látható.)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.