Csúnya per vár a zombikkal világhírűvé vált íróra

.konyvesblog. | 2016. szeptember 01. |

Seth Grahame-Smith néhány éve a Büszkeség és balítélet meg a zombik című regényével robbant be az irodalmi köztudatba, a Jean Austen klasszikusának átirata pedig olyan népszerű lett, hogy filmet is készítettek belőle, melyet az év elején mutattak be. Grahame-Smith-t most ugyanakkor a tulajdon kiadója perelte be, miután az író nem azt adta le, amiben előzetesen megállapodtak.

A Hachette nevű kiadó 2010-ben kötött 4 millió dolláros szerződést az íróval, melynek értelmében Grahame-Smith-nek két teljesen új művet kellett letennie az asztalra. Mindezért 1 millió dolláros előleg is járt neki.

Grahame-Smith annak rendje és módja szerint le is szállította az első könyvet: ez volt a The Last American Vampire, melyet a 2010-es megjelenésű Abraham Lincoln, a vámpírvadász című könyve folytatásának szánt, és amely 2015 áprilisában meg is jelent. A második kötet leadási határidejét 2013 júniusáról 2016 áprilisára tolták át. A szerző idén júniusban le is adta a kéziratot, a kiadó állítása szerint ugyanakkor az nem a saját munkája, hanem egy olyan szöveg, amely nagyrészt egy 120 éves, amúgy bárki számára elérhető, közkincsnek számító alkotás felhasználása. A kiadó szerint a leadott kézirat stílusa és minősége nem is hasonlítható például a vámpírvadász Lincolnról szóló korábbi Grahame-Smith-regényhez. A Hachette szerződésszegés miatt most legalább 500 ezer dollárra perli a szerzőt és cégét - az összeg a korábban előlegként kifizetett pénz felének felel meg, és ehhez jönnek még a kamatok.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.