Costát ért az idomított sólyom és a demens nagymama

.konyvesblog. | 2015. január 06. |

Idén is kiosztották a Costa-díjat, ami az Egyesült Királyságban és Írországban élő írókat díjazza öt kategóriában. 2015-ben egy korábbi Booker-esélyest, a nagymamája demenciája által inspirált elsőkönyvest, gyászoló solymásznőt, a Sophia Lorennel bicikliző walesi munkásosztályt és első világháborús gyerekregényt díjaztak.

83_ali_smith-how_to_be_both_jacket.jpgA Costa-nagydíjat Ali Smith kapta How to be both című regényéért. Könyve a művészet sokoldalúságáról szól, megismerünk benne egy 1460-as években alkotó reneszánsz művészt, kirándulunk az 1960-as években, és az is bebizonyosodik, hogy mindenkinek jár egy második esély. Smith már az első novelláskötetével irodalmi sikereket ért el, Hotel World című regénye felkerült a Booker és az Orange Prize shortlistjére, The Accidental című regénye pedig Whitbread-díjat (a Costa elődje) ért. A most díjazott könyve a 2014-es Booker és a 2014-es Goldsmiths Prize shortlistjén is szerepelt. Regényét a zsűri ötletesnek és káprázatosnak ítélte.

978-0-345-80830-11-744x1024.jpgAz elsőkönyveseknek járót Emma Healey kapta, akinek Elizabeth is Missing című regényét nagymamája demenciája inspirálta. Könyve egy kissé feledékeny, Maud nevű nőről szól, aki csak egy dologban biztos. Abban, hogy barátnője, Elizabeth eltűnt. Még egy cetlit is talál erről a zsebében. Hiába mondják neki, hogy ne foglalkozzon az üggyel, csak Maud tudja a választ a hetven éve megoldatlan rejtélyre. A zsűri indoklása szerint Healey regénye már az első oldalon magával rántja az olvasót, aki nem is tudja majd letenni a könyvet, amíg teljesen a végére nem ér. Az írónőről azt kell tudni, hogy négyévesen írta az első novelláját, és bár a jogi álmok kissé eltérítették az írástól, végül könyvkötőként diplomázott, és két könyvtárral, két könyvesbolttal, két galériával és két egyetemmel később mégis úgy döntött, író lesz.

h-is-for-hawk.jpgH is for Hawk című könyvéért életrajz kategóriában díjazták Helen Macdonaldot. A könyv korábban megnyerte a legjobb angolul írt non-fictionnek járó Samuel Johnson-díjat. Macdonald hétéves korában határozta el, hogy solymász lesz. Miután édesapja elhunyt, megszállottja lett az ötletnek, hogy saját madarat tréningez, és 800 fontért megvásárolta magának Mabelt. Kettejük történetéről szól most díjazott memoárja. Macdonaldnak ez a harmadik könyve, ami a zsűri szerint gyönyörű, különleges és őszinte, és egy olyan leíró nyelvet használ, ami páratlan a modern irodalomban.

51thwbextwl_sy344_bo1_204_203_200_.jpgKöltészet kategóriában Jonathan Edwards-ot díjazták első verseskötetéért, ami a My Family and Other Superheroes címet viseli. A címszereplő szuperhősök között helyet kapott Sophia Loren és Marty McFly, de egy bicikliző apáca és egy önfejű víziló is. Ráadásul ők mind tökéletesen megférnek a munkásosztály és a walesi nacionalisták mellett. A zsűri rég nem szórakozott ilyen jól verseskötetet olvasva, Edwards-ot pedig olyan költőnek tartják, akit ünnepelni illik. Edwards jelenleg tanárként dolgozik, 2014 őszén pedig egy háborúellenes installációban működött közre Gus Payne-nel.

51c-3gezi0l_sy344_bo1_204_203_200_.jpgGyerekkönyv kategóriában Kate Saunders Five Children on the Western Front című könyve ért díjat. A zsűri szerint megindító és mágikus történetben, sőt modern mesterműben gyerekszemszögből élhetjük végig az első világháborút. Épp olyan szellemben, ahogy a nagy klasszikusok íródtak. Saunders főállású író és újságíró, gyerekeknek és felnőtteknek szóló könyvei pedig már számos díjat nyertek. 

Forrás: Costa