Carrie Fisher több volt, mint egy arany bikinis hercegnő

.konyvesblog. | 2017. március 06. |

pcnlwudacp.jpg(kép forrása)

„Karinthy Frigyesnek és Carrie Fishernek sokkal több köze van egymáshoz, mint azt elsőre gondolnánk. Majdnem azonos a monogramjuk, kortalanul viccesek, és egyszer mindketten szembetalálkoztak fiatalkori önmagukkal” – írtuk a Könyvesblokkban A hercegnő naplója – Találkozás önmagammal című memoárról. A tavaly decemberben elhunyt Fisher megtalálta, és kommentekkel látta el a Csillagok háborúja forgatása során írt naplóját, a végeredmény pedig „szellemes, provokatív, őszinte és intelligens” egyszerre. Aki olvasta az előző könyveit (melyek közül egy sem jelent meg magyarul), vagy látta valaha nyilatkozni mindannyiunk Leia hercegnőjét, az egyáltalán nem lepődik meg ezen. 

Carrie Fisher: A hercegnő naplója - Találkozás önmagammal

Libri, 2017, 244 oldal, 3999 HUF

 

Fisher sokkal több volt, mint egy arany bikinibe bújtatott hercegnő: nemcsak színésznőként, de íróként is igen termékeny volt. Négy regényt jegyzett, melyek közül a félig önéletrajzi jellegű Postcards from the Edge-et filmre is vitték a saját forgatókönyvéből, Meryl Streep és Shirley MacLaine főszereplésével. A 19 éves korában született naplóbejegyzéseinek kommentálása mellett két másik memoárt jegyez – a 2008-as Wishful Drinkingben mentális betegségéről és hollywoodi gyerekkorráról ír, és elmeséli, hogyan reagált, amikor a 15 születésnapjára egy vibrátort kapott ajándékba anyjától, a 2011-es Shockaholic-ban pedig arról vall, milyen volt egy hollywoodi sztár lányaként felnőni. Két színdarab is fűződik a nevéhez, az egyiket a Wishful Drinkingből adaptálta.

https-_2f_2fblueprint-api-production_s3_amazonaws_com_2fuploads_2fcard_2fimage_2f357952_2f60226124-20f6-4df9-aadc-7d8c50e38bf9.jpgLeiából feminista ikon lett

A hercegnő naplójában arról írt, hogyan viselte saját sztárságát, és persze Harrison Fordot sem hagyta ki a kötetből.  

A Star Wars volt a munkám és az is maradt. Sosem szabadulhat meg tőlem és sosem vagyok képes otthagyni.

A hírnév már a Csillagok háborúja előtt sem volt ismeretlen számára. Anyját, aki alig néhány nappal élte túl a lányát, Debbie Reynoldsnak hívták, apja, Eddie Fisher pedig Elizabeth Taylor miatt hagyta el a családját. Fisher a könyvében először vallott Forddal való viszonyáról, aki a forgatás idején házasember volt, két gyerekkel. A színész egy taxi hátsó ülésén csábította el őt, miközben Fisher meglehetősen részeg volt: innentől kezdve hétvégenként szexeltek, felvétel közben pedig úgy viselkedtek, mint az idegenek. Egy 19 éves korában írt versben Fordot az igazi Malboro manként definiálta, annak a fajtának, aki kiönti a sört, és a dobozát eszi meg.

Az emberek ki akarták mondatni vele, hogy rosszul vagyok attól, hogy Leiát kell alakítanom, és a szerep tönkretette az életemet. Ha ilyen könnyen tönkre lehetne tenni az életemet, akkor meg is érdemelném, hogy tönkremenjen.

Olvassatok bele a könyvbe:

Azon az estén Harrison többet beszélt, mint amennyit addig beszélni hallottam. Mesélt arról a napról,

amikor nagyon korán a forgatás helyszínére rendeltek minket – ami nem szokatlan –, de még kora délután sem szólítottak minket a díszletbe.

– Nekem nem sokat számít, ha várakoztatnak – jegyezte meg Mark. Közben reszelt sajtot szórt a tésztájára. – Persze nem szeretem… senki sem szereti… de az ember valahogy mindig el tudja foglalni magát, hogy ne unatkozzon.

– Hát, igen – szólalt meg kissé vontatottan Mr. Ford. – Hogyan is? A levelezésedet bonyolítod, vagy citerázol?

Nagyon figyeltem… Minden azon múlott, hogy be tudok-e kapcsolódni a beszélgetésbe úgy, hogy közben úgy tűnjön, mintha ez egyáltalán nem számítana nekem.

– Sok nehezen megkeresett dolláromat áldoznám rá, hogy citerázni lássalak – szólaltam meg kissé félénken, de nagyon vigyáztam rá, hogy jó benyomást keltsek.

Harrison rövid ideig tanulmányozott a kiemelt helyéről, az asztal másik oldaláról. Bal kezével lassan dörzsölgette az állát, és az ajánlatomat fontolgatta. Aztán az ajkát csücsörítette és az ujjaival lassan dobolni kezdett. Mogyoróbarna szeme összeszűkült. Rákérdezett:

– Mennyit?

Nyugodtan, átható tekintettel várta a válaszomat… nem mosolygott, de nem is nem mosolygott. Az asztal alatt hüvelykujjam bőrét csipkedtem, letéptem egy kiálló bőrdarabkát, és hirtelen nem tudtam, mitévő legyek. Miről beszélünk? Miért néz rám így? Van valami kaja az arcomon? Az asztaltársainkra néztem… Egészen véletlenül ők is engem néztek. Miért néz mindenki engem? Biztosan ételmaradék van az arcomon. Enyhén vérző kezemmel megtöröltem a szám sarkát.

– Miért mennyit? – kérdeztem szomorúan. – Nem tudom, hol tartunk. Milyen jelenet ez?

Kissé könyörgőnek hatott a hangom. Nem feltétlenül az életemért könyörögtem, hanem csak azért, hogy méltósággal élhessem azt… megbecsült művészként. Nevettek, amikor azt kérdeztem, milyen jelenet ez. Harrison nem nevetett, de amúgy is úgy nézett ki, mintha más  fából faragták volna, mint a többieket. Aztán a jelenet egy része eszembe jutott.

– A citerázásért! Befizetnék arra, hogy citerázol.

– Most? – kérdezte Harrison.

– Igen!

Ekkor nevettem fel először. Mindenki nevetett. Lehet, hogy ezzel minden rendbe jött. Persze! Ez az! Ez valami jel volt! Az egész a citerával kezdődött és végződött. És valami mással is… azzal, hogy Harrison hazavisz. Egészen addig nem voltam biztos benne, és abban sem voltam biztos, hogy mi fog történni, miután hazamegyek vele. Tudtam, hogy ez nem jó ötlet. Nem jó ötlet, de nem lehet nagyon rossz sem. Úgy értem, furcsa és mogorva, de nem rossz ember. Sokkal inkább a spektrum jó felén volt, mintsem a másik, rossz végén. Volt benne jó és rossz is, mint a legtöbb emberben. Jó ember, aki néha rosszat tesz, vagy rossz ember, aki néha jót tesz… az emberek, éppen azért, mert emberek, folyton jót vagy rosszat tesznek egymással. Különösen, ha pénzről (vagy kisebb kutyákról) van szó.

Mindannyian bátran, jó katona módjára harcoltunk azért, hogy kifizethessük a számlát, de az a bizonyos sötét, mosolygós részünk tudta, hogy a végén úgyis azok fogják rendezni, akik el vannak pénzmaggal bőven látva. Koo és én elégedetten játszottuk el, milyen hálásak vagyunk azért, hogy az urak ránk áldozták a testük verejtékével megkeresett pénzüket, azzal felálltunk, és elhagytuk az étkezdét. Kétségkívül kellemesebb események vártak mindannyiunkra. Nem voltam abban a formában, hogy bármit tegyek azon kívül, hogy utasításokat teljesítek, ha és amennyiben az utasítás elég határozott. De talán félreértelmeztem a helyzetet… vajon olyan utasítást követtem, ami csak az én alkoholhoz-nem-szokott-ezért-nem-rendesen-működő tudatomban létezett? Lassan kezdtem kijózanodni, így percről percre csökkent annak az esélye, hogy félreértelmezem a jeleket, ahogy ott állunk a kis olasz étterem előtt a járdán. Sikerült túlélnem a vacsorát. Jólesett a hűvös levegő… nem is tudtam, hogy ilyen sok levegő van idekint! Különösen, ha az általános éttermi légmennyiséghez viszonyítjuk. Egy közeli utcai lámpa halvány fényében álltunk; feszengve topogtunk, időnként az óránkra pillantottunk, cigarettára gyújtottunk, és az éjszakába pislogtunk, hátha taxit látunk.

– Chelsea-ben lakom – szólalt meg Mark.

– Szóval végül mégis megtartottad azt a helyet – jegyezte meg Peter, helyeslőn bólogatva.

Mark vállat vont.

– Gondolkoztam a dolgon, és arra jutottam, hogy miért is ne. Remek a kilátás, pompás a konyha… Persze vannak jobb környékek is, de… – Elhallgatott, megint vállat vont, aztán folytatta: – De olyan lakást nem találtam, aminek két hálószobája van.

Harrison gyors pöccintéssel eldobta az alig szívott Camel cigijét, és köhécselt.

– Rendben – mondta mindenkinek. Aztán rám nézett. – Ki tudlak tenni a lakásodnál. Nekem útba esik.

Azzal karon fogott, és a Piccadilly Circus felé vezetett.

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!