Caballero Bonald kapja az idei Cervantes irodalmi díjat

.konyvesblog. | 2012. november 30. |


José Manuel Caballero Bonald spanyol író kapja az idei Cervantes-díjat, a spanyol nyelvű irodalom legjelentősebb kitüntetését - jelentette be José Ignacio Wert madridi kulturális miniszter csütörtökön.

A 86 éves író munkáságával hozzájárult a spanyol irodalmi örökség gazdagításához - indokolta döntését a zsűri.
A 125 ezer euróval járó díjat az íratlan szabályok szerint egyik évben spanyol, másik évben latin-amerikai szerző kapja. 2011-ben Nicanor Parra chilei költőnek ítélték oda a kitüntetést.

Caballero Bonald első verseskötete hatvan éve jelent meg. Ez év elején adták ki Entreguerras című könyvét, amely a szerző szavai szerint legjobb és előreláthatólag utolsó műve. A szokatlan mű önéletrajzi vers, amely csaknem háromezer versszakból áll.

"A kötet mérföldkövet jelenthet a spanyol költészet történetében" - mondta Bonald. Caballero Bonald a spanyol nyelvű világon kívül kevésbé ismert. Hazájában számos irodalmi elismerést kapott, csupán a Spanyol Királyi Akadémiára nem vették még fel. Miután háromszori jelöltsége egyikén sem kapott elegendő szavazatot, kijelentette, hogy számára többé nem létezik az intézmény.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.