Kommunista volt Ray Bradbury?

.konyvesblog. | 2012. augusztus 29. |

Az ötvenes évek végén Ray Bradbury állítólagos kommunista szimpátiája miatt került az FBI látókörébe – írja a Huffington Post, amely az információs szabadságról szóló törvényre hivatkozva kért betekintést az író FBI-aktáiba.

Bradbury már abban az időben sem rejtette véka alá, mit is gondol valójában az amerikai adminisztrációról és az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság (HUAC) működéséről, amely – különösen az ötvenes években – az Egyesült Államokban tevékenykedő vélt vagy valós kommunista ügynökök azonosítását tekintette a legfőbb céljának. Az ötvenes években az író például a Daily Variety című szaklapban egész oldalas hirdetésben tiltakozott a megfélemlítések, a gyanúsítgatások, a hazugságok, „az aláíratlan levelek és névtelen telefonhívások” ellen.

Bradbury állítólagos gyanús tevékenységéről és szimpátiáiról Martin Berkeley forgatókönyvíró tájékoztatta a bizottságot, aki szerint az író nagy eséllyel rokonszenvezett egynémely „kommunista elemekkel” a forgatókönyvírók céhében. Ehhez még hozzátette azt is, hogy szerinte a science fiction műfaja egyedülállóan alkalmas arra, hogy az olvasókat bevezesse a kommunista ideológiába. Az akták szerint Berkeley vallomásában azon véleményének adott hangot, hogy Bradbury egyes történetei kimondottan az Egyesült Államokat, és annak „kapitalista államformáját” bírálják.

Bár az író egyes megnyilvánulásai akkoriban sokaknak szúrhatták a szemét, az FBI végül – miként az az iratokból is kiderül – nem talált semmiféle bizonyítékot arra nézve, hogy Bradbury valaha a Kommunista Párt tagja lett volna

Bradbury FBI-aktája itt olvasható.