Bob Marley, modern Káin és Ábel-történet és vállalati antropológia érhet idén Man Bookert

.konyvesblog. | 2015. szeptember 15. |

cf020bcf-0501-41b2-8a75-3e46f5b0ecf5-2060x1236.jpegkép forrása

Mindössze két brit író, Tom McCarthy és Sunjeev Sahota fért fel idén a Man Booker-díj rövidlistájára. A lista legnagyobb meglepetése, hogy a Pulitzer- és Orange-díjas Marilynne Robinson hosszúlistás regénye, az Amerikai Könyvkrikusok Díját elnyerő Lila nem került be a legjobb hat közé.

A Man Booker shortlistje idén:

Marlon James: A Brief History of Seven Killing

A jamaicai szerző műve egyszerre politikai thriller, detektívregény és életrajz. A hetvenes évek Jamaicájába kalauzol, és többek közt a Bob Marley elleni merényletről, valamint a helyi bandaháborúkról mesél.

Anne Tyler: A Spool of Blue Thread

Az amerikai Anne Tyler a rendkívül összetartó Whitshank család életébe enged bepillantást. Négy generáció összes öröme és bánata Baltimore-ben, a dédszülőktől az unokákig. 

Sunjeev Sahota: The Year of the Runways

Sahota regényében tizenhárom Indiából érkezett férfi keres új életet és oszt meg egy házat Sheffieldben.

Chigozie Obioma: The Fishermen

A nigériai Obioma debütáló regényében négy testvér hagyja ott az iskolát, és megy helyette horgásztúrára. Egyik túrájuk során találkoznak egy őrülttel, aki azt jósolja nekik, hogy a legidősebb testvér meg fog halni. Gyilkosa valamelyik fiatalabb testvére lesz.

Tom McCarthy: Satin Island

McCarthy könyve egy „vállalati antropológusról”, az elit tanácsadócégnél dolgozó U.-ról mesél, akit nagy feladattal bíznak meg munkáltatói. Meg kell írnia a Nagy Jelentés, egy átfogó etnográfiai dokumentumot, ami összegzi a kort, amelyben élünk.

Hanya Yanagihara: A Little Life

Az amerikai Yanagihara négy fiatal diplomás szárnypróbálgatásairól mesél, akik egy kis massachusetts-i főiskola elvégzése után New Yorkban próbálnak boldogulni.

Ha választhatnánk, hogy melyiket kérjük magyarul, Marlon James és Chigozie Obioma regényeire voksolnánk.

Forrás: TheManBookerPrize