Betiltott művek a nemzetközi Booker-díj versenyében

.konyvesblog. | 2013. január 28. |

Két olyan író is szerepel a 2013. évi Nemzetközi Man Booker Díj jelöltjeinek tízes listáján, akiknek művét betiltották hazájában: a kínai Jan Lian-ke (Yan Lianke) és az orosz Vlagyimir Szorokin. A jelöltek névsorát a bíráló bizottság csütörtökön tette közzé.

Az esélyesek között szerepel Marie NDiaye francia író, aki 45 évesen a díj történetének legfiatalabb jelöltje. Először került a listára svájci alkotó, Peter Stamm prózaíró személyében. Az Egyesült Államokból két író is esélyes, Lydia Davis és Marilynne Robinson. Utóbbi - akinek Gilead című regényét tavaly adta ki a Magvető - az egyetlen az idén, aki egyszer már szerepelt a jelöltek listáján. Esélyes a díjra a kanadai Josip Novakovich, az izraeli Aharon Appelfeld, az indiai U.R. Ananthamurthy és a pakisztáni Intizar Huszain is.

A 60 ezer fonttal (mintegy 21 millió forint) járó, kétévente odaítélt elismerésre bármilyen nemzetiségű, még élő írót jelölhetnek, akinek munkái elérhetők angol nyelven. A jelöltek listáját Christopher Ricks, a zsűri elnöke hozta nyilvánosságra a dzsajpúri irodalmi fesztiválon. Az elnök hozzátette: mintegy 150 író közül választották ki a jelölteket a díjra, amelyet Londonban május 22-én fognak odaítélni.

A zsűriben Christopher Ricks irodalomtudóson kívül Elif Batuman író-esszéista, Aminatta Forna író, dokumentumfilmes, Yiyun Li regényíró és Tim Parks író kapott helyet.

A díjat 2011-ben Philip Roth, 2009-ben Alice Munro, 2007-ben Chinua Achebe kapta, alapítása évében, 2005-ben pedig Ismail Kadaré albán író, költő, esszéíró vehette át az elismerést. Létezik egy különdíj a fordítónak is, és amennyiben lehetséges, a győztes kiválaszthatja, hogy műveinek fordítói közül ki kapja az elismerést. A különdíj 15 ezer fonttal jár.

Az évente kiosztott Man Booker-díjjal szemben a nemzetközi díjat nem egy-egy mű alapján ítélik oda, hanem az író teljes munkássága nyomán. 2012-ben a Man Booker-díjat a brit Hilary Mantel kapta a Bring Up the Bodies című kötetért, VIII. Henrik király idejében játszódó trilógiájának második darabjáért. Az írónőnek ez volt a második Man Booker-díja, a sorozat első része, a Wolf Hall szintén elnyerte a rangos elismerést 2009-ben. A regényt Farkasbőrben címmel a Cartaphilus Könyvkiadó magyarul is megjelentette 2010-ben.