Az ukrán kormány megtiltotta az orosz könyvek importját, a kiadók és kereskedők kiakadtak

.konyvesblog. | 2017. február 15. |

893e4ce02f0e5cad709cb2f29e90ebbd.jpgMobilkönyvtár Kijevben (kép forrása)

Az ukrán könyvkiadók nem örülnek, hogy az ukrán kormány megtiltotta az orosz könyvek importját. Szerintük a tiltás árt a hazai piacnak és egy feketepiacot fog létrehozni. Az Ukrajnában eladott könyvek 60 százalékát az orosz könyvek teszik ki, és nagyjából százezer eladást produkálnak egy évben. A tiltás célja, hogy korlátozza az ukránellenes nyomtatott anyagok terjedését az ukrán piacon. A törvény nem vonatkozik azokra a könyvekre, amelyeket valaki a poggyászában visz be az országba, ám ezek száma nem lehet több fejenként tíz példánynál. 

Bár a tiltásról szeptember óta megy a vita, hirtelen bevezetése a könyvkiadókat és a könyvkereskedőket is meglepte. Az Ukrán Könyvkiadók és Könyvterjesztők Szövetsége szerint a tiltás legalább április elsejéig érvényben lesz, ez pedig készlethiányhoz vezethet. Az ukrán kormány nem ajánlott fel semmilyen kártérítést a kiadók veszteségének enyhítésére, és arra sincs nagy esély, hogy a hazai címek átveszik az orosz könyvek helyét a piacon. A vezető ukrán kiadó, a Summit Books képviselője, Ivan Sztepurin szerint a helyi kiadók nem rendelkeznek elég forrással, hogy helyettesítsék a tiltott orosz könyveket. Sztepurin a fordítás magas költségét okolta emiatt, ami címenként 3-5000 dollár között mozog.  Szerinte ez túl drága az ukrán kiadóknak, ugyanis egy lefordított könyv nem fogy kétezernél több példányban. A tiltás leginkább a szak- és a klasszikus irodalmat érintheti negatívan.

Az ország legnagyobb online könyvkereskedője, a Yakaboo.ua vezérigazgatója, Ivan Bogdan szerint a teljes tiltás helyett inkább csak korlátozásra lenne szükség, és arra figyelmeztet, hogy a tilalom sújthatja az ország egyébként is megroggyant gazdaságát.

A tiltás a két ország között 2014, vagyis a kelet-ukrán konfliktus kirobbanása óta tartó kulturális háború folytatása. Natalja Sarinát, a moszkvai Ukrán Irodalmi Könyvtár vezetőjét még 2015-ben tartóztatták le, miután olyan könyveket találtak a könyvtárban, amelyek ki voltak tiltva Oroszországból. Ügyét novemberben kezdték tárgyalni, ám az orosz hatóságoknak eddig nem sikerült bizonyítaniuk az ellene felhozott vádakat, a sikkasztást és a szélsőséges könyvekkel való uszítást. Sarina ügyvédei az Emberi Jogok Európai Bírósága elé terjesztették az ügyet, a nő minden vádat tagad.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.