Az őszi Margón mutatják be Krasznahorkai új kötetét

.konyvesblog. | 2019. július 19. |

Fotó: Valuska Gábor

Ősszel jelenik meg Magyarországon Krasznahorkai László legújabb kötete Mindig Homérosznak címmel - írta a Litera. A szerző a művet Homérosz-hommage-ként definiálta: „Ez a könyv az hommage-jelleg mellett felfogható úgy is, mint hasznos tanácsokat nyújtó brosúra olyanoknak, akik úgy érzik, éppen üldözés alatt állnak.”

Az irodalmi mű összművészeti alkotásként is működik: „egy olyan mű, amely három művészet egybehangolásával alakult ki: Max Neumann festményeivel és Miklós Szilveszter zenéjével egészül ki a tizenkilenc fejezetre bomló szöveg” – nyilatkozta Krasznahorkai László a Literának. És hogy működik ez a gyakorlatban? A zene az egyes fejezetek előtt szereplő QR-kóddal olvasás közben letölthető és meghallgatható. A hangfelvételi munkálatokat szinte már be is fejezték, a Neumann-festmények már a grafikus asztalán vannak. A kötethez kapcsolódik még Eli Keszler New York-i zeneszerző Chasing Homer című műve is, amelyet Krasznahorkai szövege inspirált.

A könyv bemutatója az őszi Margó fesztiválon lesz, ahol a szerző fogalmazása szerint „Haumann Péter képviseli az előadói nagyságot, Miklós Szilveszter a zeneit, végül Max Neumann képei is ráborulnak az érdeklődőkre. Valamint kedves barátom, Patti Smith felolvasott két fejezetet a könyvből, amit szintén hallhat majd a közönség a bemutatón”.

Forrás: Litera