Az oroszok nem engedik bemutatni a 44. gyermeket

.konyvesblog. | 2015. április 17. |

A magyar mozik a héten mutatták be a 44. gyermek című új hollywoodi thrillert, amely Tom Rob Smith regényét dolgozza fel (itt írtunk róla), és a tervek szerint pénteken kezdték volna el vetíteni az orosz mozikban is, ezt azonban orosz részről megakadályozták.

Azt történt, hogy egy keddi elővetítést követően az orosz kulturális minisztérium azzal vádolta meg a filmkészítőket, hogy "eltorzítják a történelmi tényeket", kifogásolta, hogy a film a szovjet embereket "fizikai és mentális értelemben alacsonyabb rendű emberekként" ábrázolja, a Szovjetunió pedig a filmben inkább hasonlít A Gyűrűk Urából ismert Mordorra, mint egy országra. Az orosz tárca összességében elfogadhatatlannak nevezte, hogy a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulójára szervezett májusi ünnepségek előtt ilyen film kerüljön forgalomba.

A Daniel Espinosa rendezte film egy sorozatgyilkosról szól, aki a sztálini Szovjetunióban szedi gyerekáldozatait; a főbb szerepeket Tom Hardy, Vincent Cassel, Noomi Rapace és Gary Oldman alakítja.

Forrás: WSJ

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.