Az Amazonnal akart kitolni, felvásárolta Murakami könyveit egy japán cég

.konyvesblog. | 2015. szeptember 04. |

(Kép forrása)

Az Amazont akarta kicselezni az a japán könyváruház-lánc, amely a szigetországban felvásárolta Murakami Haruki új könyvének (Novelist as a Vocation ~ Az írás mint hivatás) szinte valamennyi példányát. A Kinokuniya nevű cég azt mondja, hogy a hagyományos könyvesboltoknak nagy nehézséget jelent a keresett, népszerű új könyvek beszerzése, és ezt a vállalat most úgy próbálta orvosolni, hogy a Murakami-esszékötet első kiadásának nagyjából 90 százalékát felvásárolta közvetlenül a kiadótól. A cég hosszú távon abban bízik, hogy az Amazon ellenében ismét meg tudják vetni a lábukat a piacon.

Az esetről beszámoló Flavorwire szerint a Kinokuniyát döntésében befolyásolhatta az is, hogy az utóbbi időben nagyon megugrott az e-könyvek eladása Japánban. Pedig a japán olvasók elég lassan kaptak rá az e-könyvekre, most világviszonylatban mégis az elsők között szerepelnek, és átlagban fejenként több mint 86 dollárt költenek elektronikus kiadványokra.

Hogy sikerül-e a Kinokuniya stratégiája, az csak szeptember 10-e után derül ki (ez a kötet hivatalos megjelenési dátuma), de az már most látható, hogy míg a múlt heti előrendeléseknél a japán Amazon oldalán az ötödik legnépszerűbb kötet volt Murakamié, addig mára a könyv visszaesett a harmincadik helyre. Ez persze magyarázható az érdeklődés megcsappanásával, de a készleten lévő kötetek hiányával is. Előbbinek azonban már csak azért is kicsi az esélye, hiszen Murakami legutóbbi, júliusban megjelent kötete (Mr. Murakami’s Place), amelyben a rajongói kérdésekre adott válaszait gyűjtötték össze (korábban mi is írtunk a projektről például itt), jelenleg is a 100. az oldal bestseller-listáján.

Murakami egyelőre nem kommentálta a Kinokuniya döntését.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.