Az Amazon náci hirdetése kiverte a biztosítékot New York polgármesterénél

.konyvesblog. | 2015. november 25. |

 nazi.png

Bill de Blasio, New York polgármestere felszólította az Amazont, hogy szedjék le a város metrójáratairól azokat a „felelőtlen és sértő” plakátok, amelyekkel a cég a Philip K. Dick alternatív történelmi regényén alapuló új sorozatát, Az ember a Fellegvárbant reklámozza.  A Manhattan szívében, a Times Square és a Grand Central Terminal között közlekedő szerelvény egyik kocsijának üléseit, falait és plafonját borító kék-fehér-piros plakátokat náci jelképek inspirálták. 

Az Amazon, hallgatva az idők szavára, 2013-ban beszállt a TV-sorozat bizniszbe is. Legutóbbi dobásuk reklámkampányával úgy tűnik sikerült túllőniük a célon. A PR-részlegnek feltehetően nincsen ellenére a botrány, de a New Yorki-i metró utasainak és a város polgármesterének tetszését nem sikerült elnyerniük. A botrányt okozó plakátokon többek között a csillagos-sávos lobogó újradesignolt változata látható, a karmai között horogkeresztet tartó sassal.

„Bár a hirdetések nem ellenkeznek a MTA (Metropolitan Transportation Authority) alapelveivel – nyilatkozta De Blasio, a metrót üzemeletető hatóságra utalva –, mégis sértőek a második világháború és a holokauszt túlélői, családtagjaik és sok más New York-i számára, ezért arra szólítjuk fel az Amazont, hogy vonja vissza azokat.”

Philip K. Dick 1962-es regényben a második világháború a tengelyhatalmak totális győzelmével zárul: a náci Németország és Japán elfoglalja, majd felosztja egymás között az Egyesült Államok területét.

Az ember a Fellegvárban első 10 epizódja november 20-tól lesz elérhető az Amazon Prime-on. A náci designnal kidekorált metrószerelvények december 6-ig járnak majd az említett vonalon. Az Amazon egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. 

Forrás: Telegraph

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.