Aravind Adiga nyerte a 2008-as Man Booker-díjat

.:wendy:. | 2008. október 15. |

Aravind Adiga The White Tiger című regényével elnyerte a legnagyobb angol nyelvű irodalmi díjat, a Man Bookert. Az 50 ezer angol fonttal járó elismerést másodszor nyerte el indiai származású elsőkötetes író. A Booker történetét nézve pedig Adiga az ötödik indiai származású szerző, aki magáénak tudhatja a díjat VS Naipaul, Salman Rushdie, Arundhati Roy és Kiran Desai után. Nemcsak Adigát díjazták október 14-én, hanem a további öt végső körbe bekerült szerzőt is, őket 2500 fonttal és regényük különleges, egyedi borítóval megjelenő kiadásával jutalmazták.

A Booker-díj zsűrije nyilvános, az öttagú, kritikusokból, médiaszemélyiségekből, kiadókból, és írókból álló zsűri elnökének - a korábbi országgyűlési képviselő és miniszter - Michael Portillonak indoklásából kiderült, azért esett a választás Adiga regényére "mert a zsűri úgy érezte a regény erőssége és legnagyobb erénye az volt, hogy egyszerre volt sokkoló és szórakoztató. Adiga sikerrel oldotta meg az egyik legnagyobb írói feladatot, képes volt a regény egész cselekménye alatt fenntartani a szimpátiát az olvasóban a gonosztevő főszereplő iránt. Továbbá könnyed, elragadó humorral mutat be és dolgoz fel nehéz és felkavaró társadalmi problémákat.


Az érdekfeszítő, sötét humorú regény egy indai fiatalember életét meséli el, aki egy kis faluból elindulva a legnagyobb sikereket éri el. A kritikusok szerint a regény a valódi, kendőzetlen, szegény Indiát mutatja be, nem hallgatja el az olykor szörnyű és visszataszító igazságot az ország állapotáról.

A Madrasban született, most Mumbaiban élő Adiga egészen kisgyermek kora óta író akart lenni. Egyetemi tanulmányait a Columbián és Oxfordban végezte, majd a Times indiai tudósítója volt, de publikált a Financial Timesban, az Independentben és a Sunday Timesban is.

A regény audió változata innen letölthető, a Booker weboldalán további interjú is olvasható Adigával, amely nem sokkal a regény hosszú listás jelölése után készült. Az alábbi videó pedig közvetlenül a díj átadása után készült. Itt megnézheted a többi öt jelölttel készült interjúkat is.