Álommeló: az angolok többsége író lenne

.konyvesblog. | 2015. február 18. |

Sebastian Faulks (Forrás)

Tízből hat angol, ha tehetné, író lenne - derül ki a YouGov friss közvélemény-kutatásából, melyet 15 ezer ember bevonásával készítettek. A felmérés készítői több különböző foglalkozásról faggatták az embereket, és ezek közül a legtöbben (60%) az írói pályát találták vonzónak. Szintén sokan lennének könyvtárosok (54%), és a megkérdezettek 51 százaléka választaná a tudományos pályát.

"Nagy-Britanniában a legvonzóbb foglalkozások nem azok, melyekre az ember gondolna, nem is az elvárhatóan legjobban fizető állások. A színészi és a zenei pálya helyett, úgy tűnik, még mindig presztízs övezi az írók, könyvtárosok, kutatók csendes, intellektuális életét" - vélte a YouGov. Ez már csak azért is meglepő, mert a Digital Book World korábbi felmérése szerint a könyvet megjelentető szerzők harmada éves szinten alig 500 dollárt keres az írással.

A YouGov szerint ezek a legkevésbé vonzó állások Angliában: bányász (5%), call center alkalmazott (7%), parkolóőr (10%).

Az elmúlt napokban Sebastian Faulks brit író, akinek a legutóbb a Madárdal című regénye jelent meg magyarul, keltett elég nagy feltűnést azzal, hogy a Spectatornak írott cikkében közölte: 2015-ben célja, hogy állást találjon. Faulks szerint ő maga közel negyedszázadot azzal töltött, hogy egy padlásszobában a csupasz falat bámulta, ettől pedig - saját bevallása szerint - kicsit becsavarodott. Az író most azt mondja, olyan munkahelyre vágyik, ahol kollégák veszik körül, melynek a pletykák, az előléptetések, a közös ebédek részei, és ahol olyan fizetést kap kézhez, melyből már levonták az adót és a tb-t. "Az idei évre tehát az a célom, hogy állást találjak. Könyvet még mindig írhatok éjszaka vagy hétvégén, ahogy annak idején tettem" - szögezte le az író.

Forrás: Guardian, Spectator