Általános cikkek

Alice Munro is befejezheti az írást

.konyvesblog. | 2013. június 21. |

Philip Roth bő fél éve jelentette be, hogy a maga részéről befejezi az írást, és a Nemesis című regényével lezárja alkotói pályafutását. Roth után most egy újabb nagyágyú, a kanadai Alice Munro lebegtette meg, hogy esetleg szögre akasztja a klaviatúrát.

Dear Life című 2012-es novelláskötetéért Munro a héten nyerte el a kanadai Trillium Book Awardot, egy interjúban viszont azt mondta, nagy eséllyel ez az utolsó könyve. „Valószínűleg nem fogok többet írni”, jelentette ki a National Postnak nyilatkozva.

A kanadai Csehovként emlegetett írónő első novelláskötete 1968-ban jelent meg, azóta művei tizenhárom nyelven láttak napvilágot, melyek mindenütt nagy kritikai és közönségsikert arattak. Számos díj és elismerés birtokosa, elnyerte többek között az Egyesült Államok Országos Könyvkritikusi Körének díját és a rangos Giller Prize-t is. 2009-ben megkapta a Man Booker Nemzetközi Díjat, olyan jelölteket megelőzve, mint Ljudmila Ulickaja vagy Mario Vargas Llosa.

A magyarul Szeret, nem szeret… címmel megjelent kötet egyik novellájából nagy sikerű film készült. A 2007-ben bemutatott Egyre távolabb című alkotást két Oscar-jelöléssel és a legjobb színésznőnek (Julie Christie) járó Golden Globe-díjjal jutalmazták.

Jonathan Franzen a Magyar Narancsnak adott interjújában „a világ legnagyobb novellistájának” nevezte a jelenleg 81 éves Munrót. „Nálam ő a befutó a legnagyobb kortárs észak-amerikai író címére” – tette még hozzá Franzen.

Forrás: NYTimes, Park

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.