Általános cikkek

Alice Munro is befejezheti az írást

.konyvesblog. | 2013. június 21. |

Philip Roth bő fél éve jelentette be, hogy a maga részéről befejezi az írást, és a Nemesis című regényével lezárja alkotói pályafutását. Roth után most egy újabb nagyágyú, a kanadai Alice Munro lebegtette meg, hogy esetleg szögre akasztja a klaviatúrát.

Dear Life című 2012-es novelláskötetéért Munro a héten nyerte el a kanadai Trillium Book Awardot, egy interjúban viszont azt mondta, nagy eséllyel ez az utolsó könyve. „Valószínűleg nem fogok többet írni”, jelentette ki a National Postnak nyilatkozva.

A kanadai Csehovként emlegetett írónő első novelláskötete 1968-ban jelent meg, azóta művei tizenhárom nyelven láttak napvilágot, melyek mindenütt nagy kritikai és közönségsikert arattak. Számos díj és elismerés birtokosa, elnyerte többek között az Egyesült Államok Országos Könyvkritikusi Körének díját és a rangos Giller Prize-t is. 2009-ben megkapta a Man Booker Nemzetközi Díjat, olyan jelölteket megelőzve, mint Ljudmila Ulickaja vagy Mario Vargas Llosa.

A magyarul Szeret, nem szeret… címmel megjelent kötet egyik novellájából nagy sikerű film készült. A 2007-ben bemutatott Egyre távolabb című alkotást két Oscar-jelöléssel és a legjobb színésznőnek (Julie Christie) járó Golden Globe-díjjal jutalmazták.

Jonathan Franzen a Magyar Narancsnak adott interjújában „a világ legnagyobb novellistájának” nevezte a jelenleg 81 éves Munrót. „Nálam ő a befutó a legnagyobb kortárs észak-amerikai író címére” – tette még hozzá Franzen.

Forrás: NYTimes, Park