Hírek philip roth

Philip Roth befejezi az írást

Rostás Eni | 2012. november 10. |

roth460x276.jpg

Philip Roth egy francia magazinnak adott interjúban jelentette be visszavonulását. A 78 éves író a Les Inrocks-nak elmondta, hogy három éve nem írt semmi újat, és már nem is kezd bele egy újabb regénybe. "Az igazat megvallva, végeztem. A Nemesis lesz az utolsó könyvem" - ez volt a legvéglegesebb nyilatkozat, amit valaha adott jövőbeni terveiről.

Az interjú már egy hónappal ezelőtt megjelent, ám hatalmas csend volt körülötte, az amerikai híroldalak csak most hozták le a visszavonulás tényét. A Salon.com egy internetes programmal fordította le a franciául megjelent válaszokat, majd megkérte Roth kiadóját, hogy erősítsék meg a hírt. Az író maga erősítette meg, hogy befejezi karrierjét.

Ruth 74 évesen realizálta, hogy kifut az időből, ezért újraolvasta az összes kedvenc regényét, majd fordított kronológiai sorrendben az összes saját regényét. "Látni akartam, hogy elvesztegettem-e az időm az írása. Azt gondolom, hogy inkább meglehetősen sikeres voltam. Élete végén a boxoló, Joe Louis azt mondta: A legjobbat hoztam ki abból, ami a birtokomba volt. Pontosan ez az, amit mondani szeretnék a munkámról. A legjobbat hoztam ki abból, ami a birtokomban volt."

Miután mindent újraolvasott, és rájött, hogy nem volt hiábavaló ez egész életet a könyveknek szentelni, eldöntötte, hogy végez a regényírással. "Nem akarok többé sem írni, sem olvasni. Az életemet a regénynek szenteltem: tanultam, tanítottam, írtam és olvastam. Szinte minden más kizárásával. Elég volt! Nem érzem többé azt a fanatizmust az írásra, amit megtapasztaltam korábban az  életemben."

Philip Roth Amerika legsikeresebb élő írója. Kétszer nyerte el a National Book Awardot, háromszor a PEN Faulkner-díját, 2006-ban neki ítélték a PEN Nabokovról elnevezett életműdíját, Amerikai pasztorál című regényéért Pulitzer-díjat kapott, tavaly pedig megnyerte a Nemzetközi Man Booker-díjat. Utolsó könyve, a Nemesis 2010-ben jelent meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.