Tarolni fognak a digitális könyvek?

.:wendy:. | 2008. február 18. |
Úgy tűnik, az angol kiadók sorra jönnek rá, mekkora kincsesbánya az e-könyvek megjelenése Angliában a könyvszakma számára. Mint már korábban beszámoltunk róla, a kiadók megsokszorozhatják könyveladásaikat, ha ingyenesen hozzáférhetővé teszik szerzőik műveit. A HarperCollins után a két legnagyobb angol könyvkiadó, a Random House és a Hachette is bejelentette: több tucat bestsellert készül kiadni elektronikus könyv formájában.

A két kiadó, amely az angliai könyvkiadási piac több mint 30%-át uralja, olyan szerzők könyveit teszi hamarosan letölthetővé, mint Terry Pratchett, Joane Harris és Ian McEwan. A könyvek digitális változataiért kevesebbet kell majd fizetni, mint azok keménykötetes kiadásaiért. Az angol kiadók időben reagáltak a két nagy mogul, a Sony és az Amazon termékeire, a Sony Readerre és az Amazon Kindle-re, így nemsokára Angliában is több ezer könyv lesz letölthető a kiadók honlapjairól és lesz tárolható a Sony és az Amazon által kifejlesztett könnyű, akár zsebrevágható e-könyveken, amelyek ára most körülbelül 200 angol font.

A legtöbb online letölthető könyv project a technológia kényelemtlensége miatt fulladt eddig kudarcba, hiszen a felhasználónak folyamatosan görgetnie kell a képernyőn, hogy egy oldalt el tudjon olvasni, a Sony Reader és az Amazon Kindle megjelenésével ezek a gondok kiküszöbölhetők. Az e-könyvek használata igen kényelmes és egyszerű: a képernyő érintésével lapozhatunk és a számítógép képernyőjének kellemetlen vilgágító hatását elkerülendő, a feketével írt betűk sejlenek át az egyszerű fehér felületen, nem pedig a fehér háttér világít zavaróan.  
 

"A hagyományos könyv nem fog eltűnni, ugyanígy a könyvesboltok sem, viszont a digitális könyvek alapjaiban fogják megváltoztatni a könyvekhez fűződő viszonyunkat - mondta Fionnuala Duggan a Random House digitális részlegének igazgatója. Ám a legtöbb kiadó azért igencsak kiváncsi, hogy mekkora térhódítást fognak véghezvinni az e-könyvek, hiszen sokan emlékeznek még a 90-es évek CD-Rom őrületére, amikor mindent CD-Romon adtak ki, az enciklopédiákon, a szótárakon át a gyerekkönyvekig; a dolog végül az internetes alkalmazások elterjedésével a teljes érdektlenségbe fulladt.

Az Egyesült Államokban 2007 ősze óta kapható a Sony Reader és az Amazon Kindle, és majd 90ezer könyv tölthető már le, a vásálók az Amazonról rendelhetik meg a könyvet, ahonnan automatikusan az e-könyvre töltődik le a szöveg, és kevesebb mint egy percbe kerül átlagos hosszúságú könyv letöltése. A kiadók tervei közt szerepel, hogy ne csak az új könyveket tegyék letölthetővé, hanem régebbi ritkaságokat is, ezzel megoldódna a rengeteg forgalomban már nem kapható könyv problémája.

Amerikában egyre elfogadottabbak az e-könyvek, fél évvel a piacra dobás után egyre több könyvesboltban alakítanak ki külön részlegeket, ahol a vásárlók megvehetik a Sony Readereket és akár azonnal rá is tölthetnek több regényt is. 

Olvass az e-könyvekről a Bigyóblogon