A Tilos az Á félmillió forinttal támogatja a József Attila Kört

.konyvesblog. | 2017. április 20. |

jak-tilos.jpg

A mikrofonnál Péczely Dóra, a Tilos az Á főszerkesztője, takarásban Kukorelly Endre, mellette Gaborják Ádám JAK-elnök és Kemény Zsófi (kép forrása: Tilos az Á)

A Tilos az Á Könyvek kiadó pénzügyi támogatást nyújt az egyik legfontosabb magyar irodalmi műhelynek, a József Attila Körnek. Korábban mi is írtunk arról, hogy források híján a JAK komoly anyagi nehézségekkel küzd, és - ahogy mostani közleményében a Tilos az Á is rámutat - az egyesületnek juttatott állami támogatás drasztikus csökkentése miatt mára a József Attila Kör a működésképtelenség szélére került.

A JAK 2016-ban 750 ezer forint állami támogatást kapott működési költségeire, ami havi szintre bontva 62 500 forintot tesz ki. 2004-ban az éves támogatás ennek többszöröse, 2,7 millió forint volt. Emellett az egyesület nem emelheti a jelenleginél magasabbra másik állandó bevételi forrásának összegét, a tagdíjat, hiszen a tagok nagy része még főiskolára, egyetemre jár. A JAK rendelkezésére álló összeg így a dologi kiadások fedezésére sem elegendő.

A Tilos az Á Könyvek kiadó tulajdonosai ezért úgy döntöttek, 2017-ben az állami támogatás kétharmadának megfelelő összeggel, 500 ezer forinttal támogatják az egyesület munkáját: "Nemcsak azért, mert a Tilos az Á Könyvek szerzői között is több JAK-tag és tiszteletbeli JAK-tag van, nemcsak azért, mert a társkiadó Pozsonyi Pagony főszerkesztője, Kovács Eszter a JAK-füzetek szerkesztője is volt a múltban, hanem mert a JAK-ot a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb intézményének, a jövő zálogának tartják" - áll a közleményben.

A kiadó tulajdonosai abban bíznak, hogy kezdeményezésükkel követőkre találnak, ha másként nem, akkor a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával.