A robbantás az élete – Itt a Százéves magyar nyelvű előzetese

.konyvesblog. | 2014. április 30. |

Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt, ford:: Kúnos László

Athenaeum Kiadó, 2011, 416 oldal, 3392 HUF

Június elején mutatják be a magyar mozik A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című regény filmváltozatát. A svéd Jonas Jonasson bestsellerének hőse az agg Allan Karlsson, aki a századik születésnapján meglép az öregek otthonából. Kóborlása során az idős férfi lenyúl egy bőröndnyi pénzt, és miközben társaival egy bűnbanda elől menekül, felvillannak életének legfontosabb epizódjai.

Például az, amikor megmentette Franco tábornok életét, az amerikaiakat hozzásegítette az atombombához, vagy bevezette Nixon elnököt az indonéz típusú politizálás rejtelmeibe. És miközben diktátorok, elnökök és egyéb potentátok fogadják a bizalmukba, az apolitikus robbantás-szakértő tulajdonképpen nem akar mást: csak néhány pohár jóféle pálinkát.

A regényben azonban nem csak pálinkát iszogatnak, hanem magyar pezsgővel is ünnepelnek, sőt, szerepel benne egy svéd versike is, amely a magyar bort dicséri. Jonas Jonasson a Könyves magazinnak adott korábbi interjújában elárulta, hogy igazából nem volt különleges élménye, vagy tapasztalata a magyar italokkal kapcsolatban – kivéve talán, hogy szereti a tokajit.

A regényből eddig világszerte több mint négymillió példányt értékesítettek, a megfilmesítésért pedig óriási volt az érdeklődés. A filmet Felix Herngren rendezte, a főszereplőt Robert Gustafsson játssza. Az adaptációban szerepet vállalt maga az író is, aki egy korábban közzétett fotó szerint egy szovjet tábornokot alakít.