A rádióban nem lehet megölni Margaret Thatchert

.konyvesblog. | 2014. december 15. |

the-assassination-of-marg-012.jpg


A kétszeres Booker-győztes, Hillary Mantel már szeptember óta nem okozott botrányt, de kritikusainak hála, most megint a hírhedt Margaret Thatcher-sztorijáról szól minden. A kritikusok most azt nehezményezik, hogy a BBC műsorra akarja tűzni a Vaslady megöléséről fantáziáló novelláját. „A botrányt kavart novella arról az augusztusi napról mesél, windsori lakásának ablakából egy nő megpillantotta a nemrég elhunyt miniszterelnököt, aki egy szemműtét után hagyja el a kórházat. A nő épp a vízvezeték-szerelőt várta, de helyette véletlenül egy másik férfit engedett be a lakásba. Egy merénylőt.”- írtuk néhány hónapja. A novellát ITT lehet elolvasni.

.A tory képviselők egy Daily Mailben megjelent cikkben követelik, hogy a csatorna vonja vissza a bejelentést, és ne szerepeltesse a történetet a Radio 4 Book at Bedtime című rovatában. Mantel természetesen nem hagyta szó nélkül a cikket – úgy véli, nem személye vagy műve ellen szól, hanem csak egy csata a BBC ellen folyó háborúban. Az írónő pár napja elismerően nyilatkozott a csatorna Farkasbőrben-adaptációjáról, szerinte ez húzhatta ki a gyufát a kritikusoknál. Az, hogy a cikk jelentéktelennek és értéktelennek nevezte a novellát, nem éppen erre utal, bár a kritikusok a BBC-nek is odacsaptak – azon tűnődtek, vajon a csatorna nem baloldali elfogultsága miatt választotta-e épp Mantel történetét.

Kapcsolódó cikkek:

Minden, amit tudni kell Hilary Mantelről - 1. rész

Minden, amit tudni kell Hilary Mantelről - 2. rész

Minden, amit tudni kell Hilary Manteről - 3. rész

A BBC döntését két korábbi képviselő, Lord Norman Tebbit, és Thatcher barátja és korábbi PR-tanácsadója, Lord Timothy Bell is elítélte. Utóbbi már a novella megjelenése után terápiára küldte volna Mantelt. Szerinte a novella egy beteg elme beteg története, melyet egy beteg csatorna népszerűsít, akit elkerülhetetlenül vádolnak politikai elfogultsággal emiatt.

Mantel szerint novellája megmutatja, milyen könnyen alakulhatott volna másképp a történelem. Már akkor összezavarodott, amikor hónapokkal ezelőtt Lord Bell azt javasolta, vonják be a rendőrséget kis egy már halott személy fiktív meggyilkolásának ügyébe. Az írónő nem szeretne annak az ügyvédnek a helyében lenni, akinek össze kell állítania a vádat. Novellája magért beszél, és ő kitart mellette.

A BBC szóvivője kijelentette, Mantel története jó irodalom, és rázós témája ellenére nem riadnak vissza attól, hogy adásba tegyék. A rádiócsatorna megbízott szerkesztője, Caroline Raphael rámutatott, hogy tavaly Charles Moore hivatalos Thacher-életrajza is hét könyve volt a Radio 4-on, a botrányról pedig csak annyit mondott, reméli, a hallgatók lesznek elég nyitottak, hogy befogadják Mantel fikcióját.

És hogy mit szólna az egészhez a Vaslady? Valószínűleg ezt:

anigif_enhanced-buzz-18923-1365434434-8.gif

(gif forrása)

Forrás: Guardian