A Potter-mánia már meglátszik a névadási szokásokon is

A Potter-mánia már meglátszik a névadási szokásokon is

.konyvesblog. | 2018. augusztus 01. |

lunalovegood.jpeg

Forrás: Warner Bros

Már több mint egy évtized eltelt azóta, hogy megjelent a Harry Potter utolsó része, A Halál ereklyéi, de a J.K. Rowling által felépített varázsvilág még mindig sok ember életére hatással van. A nem múló rajongás egyik jól látható tünete, hogy a könyvsorozat mennyire átformálta a névadási szokásokat: 2000 óta kimutathatóan sokkal többen adják a Harry, Hermione, Luna, Draco és Lucius neveket a gyerekeiknek. 

Soha ne csiklandozz meg egy alvó sárkányt - 37 érdekesség a Harry Potterről

Milyen játékban brillírozott iskolásként McGalagony professzor? Milyen jelenet forgatásáról kellett kiküldeni a Ront játszó Rupert Grintet, és ki az egyik valaha volt legjobb fiktív főgonosz Stephen King szerint? A Buzzfeed összegyűjtött 37 érdekességet a Harry Potterről, amit vagy tudtál, vagy most jól meglepődsz rajta. 1. Voldemort 1926.

Az irodalom és a populáris kultúra persze mindig is hatással volt a különböző nevek népszerűségégére, de a HP ezen a téren (is) különösen nagyot hasított. Érdekes viszont, hogy a lánynevek között elsősorban nem a Hermione vagy a Ginny, hanem a Luna tört előre. A felmérések szerint csak 2017-ben 5320 lány és 7 fiú kapta a Luna nevet az Egyesült Államokban, és ezzel ez lett a 37. legnépszerűbb név (15 éve még csak a 889. helyen állt).

luna.gif

A jelenség mögött nagyon nagy valószínűséggel a Harry Potter áll. Luna Lovegood kissé különc, de szerethető karaktere először az ötödik részben, A Főnix Rendjében tűnt fel, ami 2003-ban jelent meg. A Luna már abban az évben bekerült a top 1000 név közé. Az azóta eltelt időben viszont még annál is többen választják, ami jól mutatja, hogy a HP-fanatikusok első generációja mostanában kezdett szülővé válni.

Forrás: Huffington Post

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.