A Potter-mánia már meglátszik a névadási szokásokon is

A Potter-mánia már meglátszik a névadási szokásokon is

.konyvesblog. | 2018. augusztus 01. |

lunalovegood.jpeg

Forrás: Warner Bros

Már több mint egy évtized eltelt azóta, hogy megjelent a Harry Potter utolsó része, A Halál ereklyéi, de a J.K. Rowling által felépített varázsvilág még mindig sok ember életére hatással van. A nem múló rajongás egyik jól látható tünete, hogy a könyvsorozat mennyire átformálta a névadási szokásokat: 2000 óta kimutathatóan sokkal többen adják a Harry, Hermione, Luna, Draco és Lucius neveket a gyerekeiknek. 

Soha ne csiklandozz meg egy alvó sárkányt - 37 érdekesség a Harry Potterről

Milyen játékban brillírozott iskolásként McGalagony professzor? Milyen jelenet forgatásáról kellett kiküldeni a Ront játszó Rupert Grintet, és ki az egyik valaha volt legjobb fiktív főgonosz Stephen King szerint? A Buzzfeed összegyűjtött 37 érdekességet a Harry Potterről, amit vagy tudtál, vagy most jól meglepődsz rajta. 1. Voldemort 1926.

Az irodalom és a populáris kultúra persze mindig is hatással volt a különböző nevek népszerűségégére, de a HP ezen a téren (is) különösen nagyot hasított. Érdekes viszont, hogy a lánynevek között elsősorban nem a Hermione vagy a Ginny, hanem a Luna tört előre. A felmérések szerint csak 2017-ben 5320 lány és 7 fiú kapta a Luna nevet az Egyesült Államokban, és ezzel ez lett a 37. legnépszerűbb név (15 éve még csak a 889. helyen állt).

luna.gif

A jelenség mögött nagyon nagy valószínűséggel a Harry Potter áll. Luna Lovegood kissé különc, de szerethető karaktere először az ötödik részben, A Főnix Rendjében tűnt fel, ami 2003-ban jelent meg. A Luna már abban az évben bekerült a top 1000 név közé. Az azóta eltelt időben viszont még annál is többen választják, ami jól mutatja, hogy a HP-fanatikusok első generációja mostanában kezdett szülővé válni.

Forrás: Huffington Post