Soha ne csiklandozz meg egy alvó sárkányt - 37 érdekesség a Harry Potterről

.konyvesblog. | 2017. január 06. |

giphy_16.gif

Milyen játékban brillírozott iskolásként McGalagony professzor? Milyen jelenet forgatásáról kellett kiküldeni a Ront játszó Rupert Grintet, és ki az egyik valaha volt legjobb fiktív főgonosz Stephen King szerint? A Buzzfeed összegyűjtött 37 érdekességet a Harry Potterről, amit vagy tudtál, vagy most jól meglepődsz rajta. 

1. Voldemort 1926. december 31-én született, vagyis 71 éves volt, amikor meghalt.

2. 6-2-4-4-2 – Arthur Weasley ezt a számot pötyögi be a telefonfülkébe, amivel Harry társaságában a Mágiaügyi Minisztériumba utazik. Ha bepötyögjük ezt egy hagyományos utcai telefonba, akkor az jön ki a számsorhoz rendelt betűkből, hogy MAGIC, vagyis mágia.

sub-buzz-20263-1475668192-1.jpg

3. A kviddics csak az európai varázslók és boszorkányok körében a legnépszerűbb sport, az amerikai kollégáik a quodpodot (kvodpod) preferálják. A csapatok 11 játékosból állnak, és egy erősen robbanékony labda megfelelő helyre juttatásával tudnak pontokat szerezni,

4. A King’s Cross 7½. vágányáról indul az a távolsági járat, amely megáll minden csak varázslók lakta európai faluban.

5. Rowling az egykori kémiatanáráról mintázta Piton professzort. Megdöbbentő a hasonlóság:

sub-buzz-17386-1475656272-4.jpg

6. A Roxfort után Hermione a Mágiaügyi Minisztérium Varázslény-Felügyeleti Főosztályán kezdett dolgozni, hogy minél több jogot szerezzen a házimanóknak és más varázslatos lényeknek, majd később a Varázsbűn-üldözési Főosztályra igazolt.

7. Harryből és Ronból is auror lett.

8. Harry hamar az Auror Parancsnokság feje lett, majd az egész Varázsbűn-üldözési Főosztály feje, és néha Sötét varázslatok kivédése órákat adott a Roxfortban.

9. Miután Ron otthagyta a minisztériumot, beszállt bátyjai szupersikeres üzletébe, a Weasley Varázsvicc Vállalatba.

10. Ginny Weasleyből profi kviddicsjátékos lett. Első gyermeke születése után a Reggeli Próféta sportrovatánál helyezkedett el.

11. Ginny és Harry gyerekei a Potter házaspár, Perselus Piton, Albus Dumbledore, Luna Lovegood és Sirius Black tiszteletére kapták a saját nevüket, így lettek Lily Luna, Albus Severus és James Sirius.

12. George Weasley Angelina Johnsont vette feleségül. Két gyerekük született, Fred és Roxanne.

sub-buzz-18208-1475575432-1.jpg

13. A Weasley ikrek születésnapja épp április elseje.

14. Ron, Harry és Hermione is kaptak saját csokibéka-kártyát. Ahogy Dumbledore, Ron is ezt könyvelte el élete legnagyobb sikerének.

15. Stephen King egy kézzel írt kritikában, amit a Harry Potter és a Főnix rendjéről írt az Entertainment Weeklynek, a legjobb fiktív gonosznak nevezte Dolores Umbridge-et Hannibal Lecter óta.

sub-buzz-19224-1475662208-1_1.jpg

16. A Roxfort mottója így hangzik: Draco dormiens nunquam titillandus. Az jelenti: Soha ne csiklandozz meg egy alvó sárkányt.

17. Dumbledore fiatalkorában abba a Gellert Grindelwaldba volt szerelmes, aki Voldemort előtt a legszörnyűbb sötét varázsló volt.

sub-buzz-945-1475665799-2.jpg

18. McGalagony professzor fiatal korában reménytelenül szerelmes volt egy mugliba, ezért Londonba menekült, és állást kapott a minisztérium Varázsbűn-üldözési Főosztályán.

19. Iskoláskorában McGalagony tehetséges kviddicsjátékos volt, ám egy ritka csúnya baleset után abbahagyta a játékot.

20. Harrynek és J.K. Rowlingnak ugyanazon a napon van a szülinapjuk, július 31-én.

21. A roxforti tanulmányait követően Luna Lovegood természettudós lett, és a munkája során találkozott Rolf Salmanderrel, akivel később összeházasodott. Rolf nagypapája Göthe Salmander volt, akit most A legendás állatok és megfigyelésük című filmben láthattok.

22. Miután összeházasodtak, Neville Longbottom és Hannah Abbott Londonba költöztek. Neville rövid ideig aurorként dolgozott, majd gyógynövénytan tanár lett Roxfortban. Hannah vette át a Foltozott Üst vezetését, a pár amúgy itt is élt.

23. Rowling a fiatal Hermionét többé-kevésbé magáról mintázta. A lány patrónusának is saját kedvenc állatát tette meg, a vidrát.

24. Ha az apján múlik, akkor Draco Malfoy a Durmstrang Intézet tanulója lett volna, ám az anyja nem akarta túl messzire küldeni a fiát.

25. J.K. Rowling az anyja halála után depressziós lett, ezt az érzést írta bele a dementorok figurájába.

26. Harry, Ron és Hermione 1991-ben kezdték el a sulit - Harry 1980-ban született, 11 éves volt tehát akkor.

27. A Harry Potter és a Tűz Serlegében van egy jelenet Dumbledore irodájában, amely egyértelmű utalást tartalmaz a Halál Ereklyéire. Ebben a professzor arról beszél, hogy sokáig kutatott valami után, amely fölött valószínűleg átsiklott, egy olyan apró részlet után, amely megmagyarázná, "miért történnek ezek a szörnyűségek", ám amikor közel került hozzá, az mindig elillant.

28. A Harry Potter és az azkabani fogoly forgatása előtt a rendező, Alfonso Cuarón arra kérte a három főszereplőt, hogy írjanak fogalmazást a karakterükről. Emma Watson 16 oldalt írt Hermionéről, Daniel Radcliffe 1 oldalt írt Harryről, Rupert Grint pedig egyetlen mondatot sem vetett papírra.

29. Ugyanennek a filmnek a végefőcímében egy szerelmi légyott szúrható ki. A baloldali sarkot figyeljétek:

30. Tom Feltont először Harry és Ron szerepére hallgatták meg, végül ő lett Draco Malfoy.

31. A Harry Potter és az azkabani fogoly forgatása közben be kellett varrni Tom Felton roxforti talárjának zsebeit, mert a színész örökké dugikaját csempészett be a jelenetek alatt.

32. Amikor a Harry Potter és a Halál Ereklyéi 2. horcruxos jelenetében Harry és Hermione megcsókolta egymást, Rupert Grintet ki kellett küldeni a forgatásról, mert nem tudta abbahagyni a vihogást.

33. Egy edinburgh-i temetőben van három sírkő, melyen Thomas Riddle, William McGonagall és Elizabeth Moodie neve áll, Rowling innen nevezte el szereplőit (a magyar fordításban Tom Riddle = Tom Denem; McGonagall = McGalagony; Moody = Mordon).

34. Mivel az olvasóknak problémát jelentett, hogyan kell kiejteni Hermione nevét, a Tűz Serlegébe Rowling beleírt egy jelenetet, amelyben a lány elmagyarázza azt Viktor Krumnak.

35. J.K. Rowling nemet mondott Michael Jacksonnak, aki musicalt akart a Harry Potterből.

36. Dumbledore professzor bal térde fölött van egy sebhely, amelynek alakja megegyezik a londoni metrótérképével.

37. J.K. Rowling sokáig úgy tervezte, hogy a legutolsó HP-könyvet a "scar" (sebhely, heg) szóval fejezi be. Végül mégis úgy döntött, hogy a zárómondat ez lesz: "Minden rendben volt körülötte."

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!