A perverzió népszerűsítése miatt foglalták le Dan Brown és Coelho könyveit Líbiában

.konyvesblog. | 2017. január 24. |

 coelho.jpg

A líbiai hatóságok lefoglaltak egy teherautót, amely Dan Brown és Paulo Coelho műveit szállította. A könyvek lefoglalására azért volt szükség, mert az elöljárók szerint a szekularizmust, a perverziót, az erkölcsi lazaságot és a szúfizmust népszerűsítik. Az Észak-Líbiában megállított járműről a két bestsellerszerző regényei mellett Friedrich Nietzsche és az egyiptomi író, Naguib Mahfouz műveit foglalták le.

Egy Ghaith Shennib nevű újságíró szerint az eset egy olyan ellenőrzőpontnál történt, ami a líbiai hadsereghez tartozik, és a lefoglalásnál szalafisták is jelen voltak a vallási ügyi tárcától. A teherautó Tobrukból Bengáziba szállította a könyveket, és a lefoglalást megelőzően már átvilágította az ideiglenes kormány Khaled Najm által vezetett információs és kulturális hatósága. Najm a Facebookjára azt írta, hogy a könyvek elkobzása durván sérti a gondolkodás szabadságát, hozzátéve, hogy a tartalmukban semmi kifogásolnivaló nem volt, a líbiai írószövetség pedig veszélyesnek nevezte az akciót.

co2.jpg

Paulo Coelho közben felvette a kapcsolatot a brazil nagykövetséggel, bár tudja, hogy nem tehetnek túl sokat, de nem ülhet ölbe tett kézzel azt nézve, hogy elégetik a könyveit. A Líbiában tartózkodó újságíró, Mary Fitzgerald arról tvittelt, hogy nincs jele, hogy a lefoglalt könyveket elégetnék.

Forrás:RT