A legfélelmetesebb Marvel-gonosz

Rusznyák Csaba | 2012. december 12. |

ageofultron1cover.jpg


Megint a nyakunkon a világvége, fusson, küzdjön, haljon, ki merre lát! A Marvel még bő két éve harangozta be grandiózus sztoriját, amiben a Bosszú Angyalai (avagy Bosszúállók) ismét szembetalálják magukat egyik leghatalmasabb ellenségükkel, Ultronnal. Az író, Brian Michael Bendis egy olyan apokaliptikus sci-fi akciót ígér, ami ott kezdődik, ahol más szuperhőstörténetek már majdnem véget érnek. Avagy oka van annak, hogy a Marvel 2013-as nagy crossover eseményét, ami majd márciustól júniusig, 10 részben jelenik meg, miért Age of Ultronnak hívják.

Ultron a Bosszú Angyalai egyik tagja, a tudós és szuperhős Hank Pym (Edgar Wright 2015-re várt Ant-Man című adaptációjának is ő lesz a főszereplője) találmánya – egy briliáns, csaknem elpusztíthatatlan mesterséges intelligencia, ami azoktól szokatlanul (kac-kac) fellázad alkotója ellen, és az egész emberiség elpusztítására tör. A karakter még 1968-ban bukkant fel először a képregény lapjain, és azóta is a Marvel egyik legnagyobb gonosztevője. Amerika Kapitány, Vasember, Thor és társai sokszor szétrúgták már a seggét (persze mindig csak éppen hogy), de mindig visszatér.

Avengers_121_Legion_CPS_027.jpg
Az akkoriban épp újraindított Avengers sorozat 2010-es ötödik számában a címszereplők, élükön Vasemberrel, egy olyan jövőbe utaztak, ahol az emberi civilizáció romjai felett Ultron és Kang (egy másik híres, időutazó gonosz) vívott háborút egymással. Ennek a háborúnak sikerült véget vetniük, de a világ ahhoz képest korábbi, Ultron általi leigázása még ott lebegett felettük, mint elkerülhetetlennek tűnő jövő – akkoriban ezt még Ultron Warként emlegették. A karakter egy egy évvel későbbi számban bukkant fel újra, ami Vasember vészjósló szavaival zárult: látta a jövőt, az apokalipszist, és nem fognak tudni tenni semmit, hogy megakadályozzák. A képregény utolsó oldalán a Marvel egy közelgő, The Age of Ultron című sztorit ígért, amit a rajongók azóta is türelmetlenül várnak (utoljára tavaly év végén pillanthattunk bele a Marvel Point One-ban: Sólyomszem és Pókember Ultron robotjai elől menekült valamikor a világvége után).  

Bendis azt mondta, a sztori nem Ultron támadásával kezdődik - hanem annak sikerével: vagyis egy klasszikus Marvel-gonosz ezúttal eléri a célját, és leigázza a Földet. Rengetegen meghalnak, óriási a pusztítás, a kevés állva maradt hős elkeseredetten harcol. Észben tartva, hogy egy egyszerű időutazásos csavarral bármilyen kár egycsapásra kijavítható, pontosabban, meg nem történtté tehető (bár az író szerint a befejezés olyan meglepő, hogy senki nem fogja előre látni), ez igen ambiciózusan hangzik. A sztori első felét Bryan Hitch már megrajzolta (ezért is jelenhet meg 10 rész mindössze 4 hónap alatt), a második felét Brandon Peterson és Carlos Pacheco fogja. Az ígéret szerint ennek a váltásnak oka lesz, a cselekményben valami komoly törésre/fordulatra számíthatunk.

És mivel a történet a Bosszú Angyalai egy olyan korszakát zárja majd le, ami az elejétől kezdve (Káosz) folyamatosan jelenik meg itthon a Kingpin kiadó jóvoltából, nyugodtan reménykedhetünk benne, hogy egyszer magyarul is kézbe vehetjük majd. (A sorozat első két borítóját lásd legfelül és legalul.)

Avengers_121_Legion_CPS_033.jpg

ageofultronvariantcover.jpg

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.