A könyv nem az, aminek látszik

A könyv nem az, aminek látszik

.:Benedek:. | 2010. november 24. |

A Minden vilángollal egy csapásra a legkeresettebb kortárs amerikai írók közé került Jonathan Safran Foer legújabb könyve már pusztán formájában is szenzációt kelt.
A kilenc-tizenegyes tematikájú Rém hangosan és irtó közel és a magyarul még nem olvasható Eating Animals után nemrég megjelent Tree Codes nem is könyv, avagy több is annál, vannak, akik egyenesen interaktív papír-szobornak nevezik!
A Tree Codes alapjául Foer kedvenc elbeszélése, a Krokodil utca szolgált. Bruno Schulz írásából már készítettek animációs filmet a Quay-fivérek, most pedig Foer azzal a szándékkal nyúlt hozzá, hogy az eredeti szavakból és mondatokból, de csak azokból, egy teljesen új történetet kreáljon (már maga a cím is a Krokodil utca angol fordítása, a Street of Crocodiles betűiből áll).


 

Foertől nem állnak távol a szokatlan illusztrációs megoldások, a Rém hangosan és irtó közelhez például egy lapozgatós könyvecske, egy flip book is járult, a Tree Codes pedig az úgynevezett die-cutting tecnikával született. Az amerikai író teljes sorokat, bekezdéseket, oldalakat húzott ki a szövegből, a megmaradt és újjászületett részek a lapokba vágott réseken keresztül olvashatók. Foer és kiadója az OuLiPo-csoport kezdeményezéseivel rokonítható anyaghoz sokáig keresték a megfelelő nyomdai eljárást, végül Belgiumig kellett utazni, csak ott tudták megoldani, hogy a lapokon a kivágások más-más méretűek és alakúak legyenek.

Foer a Vanity Fairnek elmondta, a Tree Codes alkotásakor nemcsak a Bruno Schulz előtti tiszteletadás inspirálta, hanem a könyv, mint fizikai tárgy szeretete, és az az indíttatás, hogy a szöveg mellett a formával is hasson az emberekre, meglepetést keltsen bennük, nevettesse meg őket. Az interjúban a szerző arról is beszélt, hogy bár nincs ellene a különböző e-olvasóknak és e-könyveknek, de számára a könyv mindig az marad, aminek teste is van.
 

Jonathan Safran Foer a Huffington Poston saját maga írta meg a Tree Codes keletkezésének történetét, az egyik legismertebb élő OuLiPo-taggal, Jacques Roubaud-val pedig itt olvasható a nemrégi budapesti látogatása során készült interjú.