A CIA-nak dolgozott Steinbeck?

.konyvesblog. | 2014. március 03. |

A Pulitzer- és irodalmi Nobel-díjas John Steinbeck életének egyik legérdekesebb mozzanata csak halála után derült ki, 2012-ban az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ugyanis olyan iratokat hozott napvilágra, melyek szerint az író annak idején felajánlotta szolgálatait a szervezetnek.

Steinbeck 1952-ben európai körutat tervezett, és megkereste az ügynökséget azzal, hogy szükség esetén a szolgálatukra áll, a CIA igazgatója, Walter Smith pedig azt írta vissza, hogy segítségükre lehet azzal, hogy nyitva tartja a szemét és fülét európai utazása alatt - nem csak a politikai fejleményeket illetően, hanem bármi olyan üggyel kapcsolatban, amely érdekes lehet a CIA számára. Egyúttal felajánlotta Steinbecknek, hogy európai útja előtt ugorjon be, így megbeszélhetik, hogy melyek azok az ügyek, melyekben a CIA segítségére lehet.

Azt nem tudni, hogy mi volt a megbeszélés eredménye, de Brian Kannard a témában írt könyve (Steinbeck: Citizen Spy) szerint Steinbeck az ötvenes és a hatvanas években is a CIA-nak dolgozott. Kannard az információs szabadságról szóló törvény alapján kikérte az ezzel kapcsolatos iratokat, illetve több emberrel is beszélt az író közvetlen környezetéből.

Híres íróként Steinbeck anélkül utazgathatott Európában, hogy az bárkinek különösebben szemet szúrt volna, ugyanakkor sokak szerint furcsa, hogy éppen őt használta volna a CIA. Az Egerek és emberek, az Érik a gyümölcs, az Édentől keletre szerzőjét esetleges kommunista kapcsolatai miatt rendszeresen ellenőrizte az FBI. Thomas Steinbeck szerint az apjánál rendszeresek voltak az adóellenőrzések, és az író 1942-ben végül levélben kérte az akkori igazságügyi minisztert, Francis Biddle-t, hogy állítsa le J. Edgar Hoover embereit.

Forrás: CSMonitor