A bécsi könyvvásáron Duna Lounge

.konyvesblog. | 2012. november 21. |


A Duna menti országok közös bemutatkozására ad lehetőséget a szerdán kezdődő bécsi nemzetközi könyvvásáron a magyar kezdeményezésre létrejött Duna Lounge (Donau Lounge) programsorozat. Első alkalommal állítanak fel közös standot a Duna menti országok irodalmának és kultúrájának bemutatására a Buch Wien keretében. A csütörtöktől vasárnapig tartó programban szerepelnek irodalmi felolvasások, kultúrpolitikai beszélgetés, de a látogatók történészek véleményét is megismerhetik a régióról, és részt vehetnek egy főzőshow-n is. Nyolc országból mintegy harminc résztvevő közreműködik a programokban.

"A Duna Lounge az intézetünk, a Collegium Hungaricum Bécs által kezdeményezett Dunai Kulturális Klaszter eddigi talán legnagyobb vállalkozása" - mondta el az MTI-nek Méhes Márton intézetigazgató.
Egymással szomszédos standokon található meg a Buch Wienen a Duna Lounge és a magyar kiadókat bemutató külön magyar stand. Így a magyar irodalom megismerésére és könyvvásárlásra még nagyobb lehetőség nyílik - hangsúlyozta Méhes.

"A program annyira színes és vegyes, mint maga a Duna régió, hiszen pont ezt a sokféleséget szeretnénk megjeleníteni, és hogy mégis közös ez a kulturális kincs, és mégis jól értik egymást ezek a népek" - fejtette ki.
Magyar, osztrák és bolgár ételekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők egy élő főzőshow keretében, a Duna menti országok gasztronómiáját bemutató szakácskönyv alapján. Cornelius Hell osztrák irodalmi kritikus, rádiószerkesztő budapesti utazásai során gyűjtött élményeiről szóló könyvét ismerteti. Bemutatja fotóalbumát Gyukics Péter fotográfus, aki a Duna valamennyi hídját megörökítette a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig.
Az Európai Unió Duna régió stratégiájáról, kultúrpolitikáról rendeznek beszélgetést pénteken Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős osztrák EU-biztos és Márton László író részvételével. "Arra keresünk választ, hogy mi lehet a közös nevező a Duna-stratégiára vonatkozó elképzelések terén a politika és a kulturális szakemberek, illetve a művészek között" - mondta Méhes Márton.

Szombaton a magyar íróké lesz a főszerep. Felolvasást tart Bán Zsófia, Márton László, Németh Gábor, Nagy Koppány Zsolt romániai magyar író és a Németországban élő Farkas Péter. Másnap mások mellett Szerbiából Sreten Ugricic, Sasa Ilic, a szlovák Michal Hvorecky olvasnak fel műveikből. Támogatja a programot a Nemzeti Kulturális Alap, valamint osztrák kulturális intézmények és az Európai Bizottság képviselete - emelte ki az igazgató. Partnerként csatlakoztak a rendezvényhez többek között a régió országainak kulturális intézetei, a regensburgi Donumenta fesztivál és számos kiadóvállalat.