Metahumor az M2-ben: Parti Nagyot olvas a mintaanya a köztévén

.konyvesblog. | 2017. június 20. |

pnl.png

Június elejétől reklámok nélkül mennek a gyerekeknek szóló műsorok az M2-n. Erről készült egy szpot is, amiben azt látjuk, hogy anyuka hazaér a gyerekével, bekapcsolja a tévét, majd megnyugodva attól, hogy a reklámok már nem szakítják meg a meséket, leül és elővesz egy könyvet. Ami nem más, mint Parti Nagy Lajostól a Hősöm tere (a könyvet Turi Tímea, a Magvető szerkesztője szúrta ki, ő írt róla először a Facebookon), ami egy szélsőséges és szélsőségesen hülye politikai rendszer felemelkedését meséli el.

„Jönnek a télnek zordon hawai,
hol van a nyár már, a szép tavalyi,
mikor elhúztak, mind el Hawaii,
sültek a trópus tejbenvajai.
Tubicáéknak nem volt más baja,
csak az ellátás, a mismás kaja,
örökké bambusz, banán, papaya,
hogy égnek állt a Tubica haja,
és így szólt: Renci, ma az Anny-bálon
az egyik bokszos pincért fölzabálom,
nem bánom én, ha AIDS-es is leszek.
Te csak ne szarj be, édes kannibálom,
mondta az asszony, előbb megabálom,
s a grill-sós vízbe óvszert is teszek.”

Az elbeszélővel szomszéd lakásba erőszakos galambok költöznek, akik helyre akarják állítani a megbomlott biológiai egyensúlyt, felülvizsgálják ember és galamb viszonyát (ld. tápláléklánc!). Az Élpalomista Mozgalom egyre több áldozatot ejt, a fajvezető elnök, Tubica Cézár pedig bárkit képes lenne kicsinálni, hogy a Tiszabúza éjszakáján átvehesse a hatalmat. A 2000-ben megjelent, borzasztóan szórakoztató regényben dáridóznak, de az akkori politikusokat és pártokat se nehéz felismerni az ún. barna zivatarban, amiben mindenki erőszakos fajszakértő gyűlölködő lesz. A Hősöm tere ezért még mindig aktuális az örökké harcban álló, a gyűlöletbizniszben soha ki nem fáradó politikusok és a gyújtóbeszédeket szomjúhozó választók világában.

Parti Nagy 2000-ben megjelent szatírája lényegében egy független gondolkodó átalakulását követi nyomon (egy kényszerműtétet követően). Érdemes idézni Legeza Ilona recenziójából:

"A regény második egysége lényegében az átalakulás lassú folyamatát rajzolja meg: azt az átalakulást, amelynek során a műtét után hosszú ideig lábadozó író gondolkodó, szabad értelmiségiből átbőrözött, a demagógia elveit ugyan csak látszólag elfogadó, ám mégis szolgálatkész fajtestvérré fejlődik. Az író tehát a kényszer hatására a jövőfolytonos fajhaza szolgálatába lép, mint humán-vezető. Tubicáék hatalma fokozatosan épül ki, és a regény kíméletlen éleslátással - ugyanakkor metsző iróniával - mutatja meg a hatalom megszerzésének (már ismert) természetrajzát: az állami humántévé (Humán-2) csatornáiból ömlő ideológiát, a beszervezés durva erőszakosságát, a hatalom mellé szervezett védő testőrség kolibripitbulljait és karvalykommandóját, és - nem utolsó sorban - az egyre tökéletesedő palomista eszmeiség alapmotívumát. Azt - a történelemből és a napi politikából már ismert - tant, amely a védekezésre építi a hatalommegragadás indokait: szükséges a fajtiszta nemzet összefogása, hiszen a karvalyhatalmak markából a hígvérjancsik folyton kenik az igaz hitű palomistákra a multikulturális mocskot."

Parti Nagy Lajos a Digitális Irodalmi Akadémia tagja, így a Hősöm terét bárki elolvashatja ITT.