Hírek könyv thompson

Az igazság Hunter S. Thompsonról

.:wendy:. | 2007. október 21. |

A Hunter S. Thompson rajongók figyelmébe ajánljuk, hogy két könyv is megjelent ebben a hónapban az Egyesült Államokban a gonzó létrehozójáról, ezzel is erősítve a 2005-ben öngyilkosságot elkövető író körül kialakult mitológiát.

Az első, Gonzo címmel az Ammo Books kiadásában a Thompson hagyatékában található fotókat tartalmazza, amelyek eddig csak korlátozottan, egy drága gyűjteményes kiadásban jelentek meg. A képek most a nagyközönség számára is elérhetőek lettek. A könyv előszavát Johnny Depp írta.

A másik könyv a Rolling Stone magazin alapító szerkesztőjének, Jann Wennernek és Corey Seymournak - akit csak úgy emlegettek, hogy ő volt Thompson csicskása a magazinnál - a közös munkája. A könyv címe Gonzo: The Life of Hunter S. Thompson (Gonzó: Hunter S. Thompson élete) és mint Wenner elmondta, azt a Voltaire-i idézetet követték, amit Thompson is gyakran emlegetett, miszerint "az élők tiszteletet érdemelnek, a halottak csak az igazságot" (angolból saját fordítás). És az igazság az, hogy Thompson jóval azelőtt kiégett már, mint véget vetett az életének. A '70-es évek végére gyakorlatilag elérte pályája csúcspontját, megírta főművét, és a '80-as és '90-es években nem tett mást, mint mindenféle bérmunkákért kajtatott, hogy megkeresse a szükséges drogra a pénzt.

A szerzők szerint, ha a gonzó drog- és alkoholfogyasztásra ösztönözte volna is a fiatalokat, ez mégsem az író hibája. Thompson egy új irodalmi műfajt alkotott, amely mégsem merőben új, hiszen gyökerei évezredes hagyományokon alapulnak, maga a technika régóta ismert és használt: az események középpontjában az író van, az objektív leírások helyett a belső élmények és az egyéni látásmód a fontos.

A könyv nem szépít, nem hallgatják el Thompson hibáit: nőgyűlöletét és homofóbiáját, azt hogy rendszeresen verte a feleségét, és hogy milyen nehéz volt a kapcsolata meleg öccsével, akit nem volt hajlandó meglátogatni a kórházban, mikor az AIDS-ben haldoklott. A kellemetlen részletek ellenére a könyv mégis fontos adatokkal szolgálhat a Thompson recepció számára.