4,5 millió forintot adtak egy első kiadású Harry Potterért

-Szűcs Gyula- | 2009. március 11. |

19 000 dollárt, azaz 4 és fél millió forintot adtak egy dallasi árverésen a Harry Potter és a bölcsek köve első kiadásáért, írja a CNN. A boldog vevő egy egyesült arab emirátusokbeli gyűjtő, aki Potter-rajongó feleségét lepte meg a könyvvel.

A Heritage Aukciósház szóvivője szerint ez a puhaborítós, illusztrált kötet igazi ritkaságnak számít, mert csak 200 példányban jelent meg, a milliós utánnyomások csak ez után jöttek. Az 1997-es nyomtatású könyvhöz egy J. K. Rowling aláírásával ellátott kártya is járt. 

Az árverés szervezői eredetileg "csak" 12 000 dollárra lőtték be a könyv árát, ami végül 19 120 dollárért kelt el. Érdekesség, bár a hardcore Potter-hívőknek valószínűleg nem új, hogy Amerikában  az első rész Harry Potter and the Philosopher's Stone helyett Harry Potter and the Sorcerer's Stone címmel jelent meg, és ez lett a 2001-es mozifilm címe is.

A legnagyobb összegért elkelt J. K. Rowling-mű egyébként még mindig az a 800 szavas, kézzel írt előzménynovella, ami tavaly 50 000 dollárért (11,8 millió forintért) kelt el egy jótékonysági árverésen.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.