2014 elején magyarul is jön Jeff VanderMeer új sci-fije

.konyvesblog. | 2013. május 31. |

jeff-vandermeer-1.jpg

A kétszeres World Fantasy-díjas Jeff VanderMeer a 2000-es évek egyik legfontosabb amerikai sf-írója, a képzeletbeli Ambergris városában játszódó történetei (például City Of Saints And Madmen, Shriek: An Afterworld, Finch) rendkívüli népszerűséggel bírnak. Nemcsak emiatt ismerik azonban sokan a nevét: immáron több éve nagy reputációval bíró munkatársa a The Washingon Postnak és a Publishers Weeklynek is, melyekben mindenre körültekintő figyelemmel számol be elgondolkodtató és építő kritikáiban a modern sf legújabb műveiről.

VanderMeer hosszú szünet után jelentkezik új regénnyel, és egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy ez a zsáneren kívül is meg fogja hozni neki a hírnevet. A 2014 februárjában megjelenő Annihilation a Southern Reach-trilógia első kötete lesz, amit még szintén jövőre követni fognak a folytatásai is. A történet egy amerikai kutatócsoportról szól, akik egy furcsa, lakatlan terület felderítésére indulnak a hazájukban, mely egyik napról a másikra jelent meg, a területe folyamatosan bővül, és megmagyarázhatatlan dolgok történnek benne. Az Annihilation szépirodalmi igénnyel megírt, egyszerre klasszikus és modern történet; olyan mintha a Sztrugackij-fivérek és a Lost televíziós sorozat találna egymásra Stanislaw Lem írógépén.

A könyv az idei Londoni Könyvvásár legnagyobb sf-szenzációja volt. A jogok azonnal elkeltek számos országban, nem egy helyen hatszámjegyű összegért. Dolgoznak már a megfilmesítésén is. Itthon az Agave adja ki, mégpedig a tervek szerint a nemzetközi megjelenéssel egyidőben, várhatóan 2014 februárjában.

(Agave)