ro

Elhunyt Wolf Erlbruch, aki egyik leghíresebb mesekönyvében a halál gyengéd oldalát akarta megmutatni

wolf_erlbruch gyerekirodalom halál

Hetvennégy éves korában elhunyt az egyik leghíresebb német gyerekkönyvíró és illusztrátor, Wolf Erlbruch, aki 2017-ben kapta meg a világ legjelentősebb gyermek- és ifjúsági irodalmi elismerését, az Astrid Lindgren-emlékdíjat.

Egyik legismertebb könyve a Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére, és szintén nagy feltűnést keltett az Ente, Tod und Tulpe (Kacsa, halál és tulipán) is, amely a halál problematikáját segít megismertetni a gyerekkel (a kötet még nem jelent meg  magyarul, de az ESZME Egyesület korábban színpadra állította Fodor Orsolya rendezésében). Wolf Erlbruch egy korábbi Zeit-interjúban azt mondta, hogy bár a halál kérlelhetetlen és kikerülhetetlen, de ebben a mesében azt akarta megmutatni, hogy gyengéd is tud lenni.

Alkotóként nagyjából harminc képeskönyv fűződik a nevéhez, melyeket több mint negyven nyelvre fordítottak le. Történeteiben gyakran ábrázolt állatokat, főként medvéket. Különböző technikákat, például kollázst, ceruzát, krétát és vízfestéket is kombinált alkotásaiban. Az Astrid Lindgren-emlékdíj odaítélésekor a zsűri a következőképpen indokolt: "Wolf Erlbruch egzisztenciális kérdéseket tesz elérhetővé és kezelhetővé bármilyen korú olvasója számára. Műveit humor és a mélyen a humanista ideálokban gyökerező melegség jellemzi". A díjjal tetemes pénzösszeg is járt (ötmillió svéd korona), de amikor egy helyi lap újságírója megkérdezte a művészt, hogy mire költi ezt az összeget, azt válaszolta, hogy vesz belőle magának egy új nadrágot.

Wolf Erlbruch munkásságáért korábban megkapta a Német Ifjúsági Irodalmi Díj különdíját, és az illusztrátoroknak járó Hans Christian Andersen-díjat is. 2009-ig a wuppertali egyetemen tanított illusztrációt.