Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin
ro

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

varga_katalin gyerekirodalom móra bookline_kids évforduló

1928. március 26-án született Budapesten Varga Katalin, akinek olyan gyerekirodalmi alkotásokat köszönhetünk, mint a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa mosodája és az Én, te, ő – Kaland a szófajok birodalmában. A gyerekkönyvek mellett felnőtteknek is írt, verseskötetei mellett regényei is megjelentek. 1976-ban József Attila-díjat kapott.

Varga Katalin: Gőgös Gúnár Gedeon
Ill.: K. Lukáts Kató, Móra, 2022, 95 oldal
-

Varga Katalin közgazdásznak készült, kulturális szakember, majd szerkesztőségi munkatárs lett, 1953-tól nyugdíjazásáig a Szépirodalmi Könyvkiadónál dolgozott, ebből több mint egy évtizedet főszerkesztőként. Első könyve A megszökött gyerekkor című verseskötet volt 1960-ban, ezt követte a Gőgös Gúnár Gedeon 1962 karácsonyán. A könyv alapját a szerző olvasási nehézségekkel küzdő fiának készített segédanyagai szolgáltatták, melyet egy kollegája juttatott el a Móra Kiadóhoz. Az anyagokból készült kötet óriási siker lett, mára az 55. kiadásnál tart, míg kötetpárját, az 1968-ban először megjelent Mosó Masa mosodáját a 43. kiadásban olvashatjuk.

Varga Katalin: Mosó Masa mosodája
Ill.: F. Győrffy Anna, Móra, 2022, 93 oldal
-

Varga Katalin 1974-ben a Könyvvilágban megjelent írásában úgy fogalmazott, hogy amikor megírta a Gőgös Gúnár Gedeont, álmodni sem merte, hogy a kötet olyan sok kiadást megér és bekerül az iskolai olvasmányok közé. „Nem is készültem gyermekírónak” - mutatott rá, igaz, akkoriban már megjelent két verseskötete. A kötet keletkezéséről a következőt mesélte: „A Gőgös Gúnár Gedeon első verse mindössze hat mássalhangzóval készült, majd fokozatosan bővült egy-egy újabb hangzóval, így sikerült elérnem, hogy az olvasókönyvvel párhuzamosan haladva, verseket, meséket, valódi könyvet olvashasson (a kisfia - a szerk.)”. A Gőgös Gúnár Gedeont hamarosan követte a Mosó Masa mosodája, amely a másodikosok nyelvtankönyvének anyagára épült, a sorozat harmadik darabja pedig az Én, te, ő című kötet. „Közös tulajdonságuk, hogy játszva, szórakoztatva ismételtetik az iskolában tanultakat” - írta a szerző.

Varga Katalin súlyos beteg férje ápolása miatt zárkózottan élt. Otthon szerkesztett, az élet eseményeit gyerekei vitték haza számára az óvodából, iskolából, ezért is lettek karakterei – például a Barátom, Bonca, a Piskóta szereplői - élő, hétköznapi, mégis az olvasóban sokáig nyomot hagyó egyéniségek. Alkotásait egy kivételével mind írógépen írta, melyet unokája, a művészi hagyatékát dalfeldolgozásokkal tovább vivő Tarján Veronika, a Veronaki zenekar megálmodója és énekesnője őriz otthonában.

A József Attila-díjas író 83 éves korában 2011. augusztus 4-én hunyt el.

Forrás: Móra Kiadó, Könyvvilág - 1974. április 1.