Tarolt az apa a TikTokon, aki telefon helyett könyvet adott a gyereke kezébe
hhz

Tarolt az apa a TikTokon, aki telefon helyett könyvet adott a gyereke kezébe

A pár másodperces videó egy elmerülten olvasó fiúról rövid idő alatt a TikTok kedvencévé vált.

Hatalmas sikere volt a TikTokon egy apának, aki bemutatta, mi történik, ha telefon helyett könyvekre szoktatjuk a kisgyerekeket. A lelkesedés érthető: bárki, aki próbált már huzamosabb ideig lefoglalni egy gyereket, tisztában van vele, mekkora kihívás. Sokszor a legegyszerűbbnek az tűnik, hogy egy telefonra vagy tabletre bízzuk a feladatot – azonban ez sem kockázat nélküli megoldás. Egyre több tanulmány bizonyítja ugyanis, hogy azok a gyerekek, akik túl sok időt töltenek a képernyő előtt, később viselkedési problémákkal küzdhetnek. Lehetséges lenne, hogy az olvasás a válasz a problémára?

@lifeinmotion08 We’re so blessed with our son Raya. I think he’s read more books than I have. #Books #Read #Fyp ♬ Sneaky Friends - Eitan Epstein Music

Az olvasás hatalma

„Ez az eredmény, ha telefon helyett könyvet adsz neki kiskorában” – olvasható a kilenc másodperces videón, amin egy férfi mosolyog büszkén. Fordul a kamera, és a háttérben feltűnik egy fiú, aki teljesen belefeledkezett az olvasásba. 

„Egyszer még hálás leszel ezért a tippért.”

A videó hamar valódi szenzációvá vált: az internet népe dicsérte az apát és a kommentekben többen megosztották saját tapasztalataikat. „Egyszer még hálás lesz ezért. Én is hálás vagyok a szüleimnek, akik bátorítottak, hogy olvassak. A tudás hatalom.” Egy másik hozzászólásban egy sor szívecske mellett ennyi állt: „Jaj de jó! Imádom!”

A költészet napján Nyáry Krisztián 20 pontba szedte, miért hasznosak a versek gyerekeknek
A költészet napján Nyáry Krisztián 20 pontba szedte, miért hasznosak a versek gyerekeknek

Az író tudományos érveket sorolt fel a költészet napján, melyek bizonyítják, hogy a verseknek a matektanulástól a koncentrációig mi mindenre van jó hatása.

Tovább olvasok

A videót készítő apa maga is ír, emellett tanárként dolgozik. Egy interjúban elmesélte, hogy feleségével együtt hozták meg a döntést, hogy mindent megtesznek, hogy az olvasás a fiuk életének szerves részévé váljon. „Teljesen természetes volt számunkra, hogy a telefon helyett a könyvekre fektessük a hangsúlyt. A feleségem és én mélyen hiszünk az olvasás hatalmában; hisszük, hogy 

az olvasás kitágítja az elmét és ápolja a kreativitást.”

Nem egy kutatás bizonyítja a könyvek jótékony hatásait. Ahogy egy gyermek- és ifjúsági pszichiáter magyarázta a Newsweeknek: „Az olvasás hozzájárul a beszédkészség fejlődéséhez, továbbá empátiára tanítja a gyerekeket, és segíti őket abban, hogy képesek legyenek a nehezebb érzésekkel is szembenézni.”

(Newsweek)

Nyitókép: Anna Pou/ Pexels