Jobbak leszünk a gyerekkönyvektől? [Bookline Kids]
ro

Jobbak leszünk a gyerekkönyvektől? [Bookline Kids]

Sokak szerint az előttünk álló évek a pszichológia és az önismeret évei lesznek. Egyre fontosabb a lelki egészségünk, egyre többet foglalkozunk saját pszichénkkel. A felnőttek önismeretének fejlesztése mellett egyre több szó esik a gyerekek mentális egészségéről is, a téma a koronavírus-járvány legintenzívebb időszakában vált leginkább hangsúlyossá.

A UNICEF Magyarország 2021-ben azt kérdezte a szülőktől, hogy szerintük milyen hatással volt a járvány a gyerekek lelkiállapotára, milyen hátrányokat okozott az otthonmaradás, és miben változtak a mindennapjaik. A Publicus Intézet által készített reprezentatív felmérés szerint a szülők fele úgy látta, a járvány alatt romlott gyermeke mentális, lelki egészsége. Legtöbbük szerint leginkább a gyerekek érzelmi és társas fejlődésében, a tanulásban okozott nehézségeket a járványtól sújtott időszak, de a szülők olyan esetekről is beszámoltak, ahol a legkisebbek esetében mozgásfejlődési problémák is megfigyelhetőek voltak. Ezzel szemben a válaszadók ötöde nyilatkozott úgy, hogy nem tart a káros hatások miatt.

Kérdésként merülhet fel, hogy egy nehezebb, embert próbáló korszakban mit tehetünk a gyerekek mentális egészégének megőrzésért. Az egyik lehetséges megoldás a könyvek és az olvasás, hiszen a gyerekkönyvpiac fejlődésének köszönhetően az elmúlt években egyre több minőségi kiadvány jelenik meg. Klasszikus és kortárs mesék, ismeretterjesztő kiadványok széles palettájából válogathatunk, sőt egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kifejezetten gyerekek számára készült, tabukat feldolgozó alkotások, illetve az önismereti könyvek, amik játékos módon, meseszerűen igyekeznek bemutatni olyan témákat, amikről olykor még szülőként is nehéz beszélni. Ilyen önismereti mesék Shona Innes könyvei is.

Shona Innes
A gondolatok kertje
Ford.: Rét Viktória, ill.: Agócs Írisz, Pagony, 2021, 32 oldal
-

A szerző klinikai és igazságügyi pszichológus szakértő, aki mesekönyveiben előszeretettel ír olyan témákról, amik néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Írásaiban olyan tabukat mutat be a gyerekek nyelvén, mint a halál, a depresszió, az agresszió. Legújabb, A gondolatok kertje című könyve segítségével a gyerekek jobban megismerhetik és kifejezhetik saját érzéseiket, ami később segítségükre lehet a stressz vagy a rosszkedv kezelésében (kritikánk ITT olvasható). A könyvet a Bookline Kids tizenegy tagú zsűrije a gyerekkönyvajánló program kiemelt könyvei közé választotta (olvass bele ITT).

Shona Innes könyvei nemcsak kiváló mesék, de elősegítik az érzelmekkel és a tabukkal kapcsolatos önkifejezést is, illetve párbeszédet indíthatnak el a felmerülő kérdésekről. Szülőként egyik legnehezebb feladatunk, hogy legyenek válaszaink, tudjuk, hogy mikor érdemes kérdezni, figyelni, tanácsot adni. Liz Kleinrock 2019-es TED Salon: Education Everywhere rendezvényen adott előadásában kiemelte, hogy a gyerekek alapvetően nem tesznek különbséget a hétköznapi kérdések (például az időjárás), és társadalom által tabunak ítélt témák között, egészen addig, amíg nem látják, hogy ez a felnőtteket feszélyezi. Éppen ezért a pedagógus szerint már a legkisebbekkel is lehet beszélgetni kényes témákról, ügyelve arra, hogy mindezt az életkoruknak, aktuális tudásuknak, nyelvezetüknek megfelelően tegyük. Példaként említi, hogy egy első osztályos gyerek már képes megérteni, mi a különbség a büntetés és a következmény között, ez pedig segít eljutni a bűnözéssel kapcsolatos összetettebb témák megbeszéléséhez. Természetesen Kleinrock is megjegyzi, hogy nem könnyű beszélni a tabunak minősített témákról, viszont fontosnak tartja, hogy a mindennapi beszélgetés részét képezzék a kényesebb kérdések. Ebben pedig kiváló segítséget nyújthatnak a könyvek, így a Bookline Kids által kiemelt alkotások is.

Forrás: Bookline