Shona Innes meséje arról szól, hogyan és miért érdemes lassítani
Könyves Magazin

Shona Innes meséje arról szól, hogyan és miért érdemes lassítani

Shona Innes
A gondolatok kertje
Ford.: Rét Viktória, ill.: Agócs Írisz, Pagony, 2021, 32 oldal
-

A lassítás, a megállás, a belső működések tudatosítása nagyon fontos a gondolatok kertjében való eligazodáshoz, de a stressz és az érzelmek kezelésében is. Néha jó, ha ellátogatunk a fejünkben burjánzó kertbe, hogy ne akadjunk el, és a folyamatosan növekvő gondolatvirágok sűrűjében ki tudjunk igazodni. Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk - ez az Ölelj meg! sorozat.

Mutatunk egy részt a könyvből és elolvashatjátok Szél Dávid pszichológus, író utószavát is!

Shona Innes: A gondolatok kertje (részlet)

A fejed tele van csodálatos gondolatokkal. Ami a fejedben van, az csak a tiéd.

A gondolatok nem láthatóak, megfogni sem lehet őket, de mindenkinek a feje tele van velük. A fejeddel gondolkozol, mindenfélére rájössz, érzel, hallasz, figyelsz.

Néha nagyon sok gondolat gyűlik össze a fejedben. Olyan sok, hogy teljesen összegabalyodnak, és ezért elakadsz.

Amikor nagyon tele van a fejed, előfordul, hogy rosszul érzed magad, és összezavarodsz. Ilyenkor nehéz gondolkodni vagy aludni, vagy olyan dolgokat tanulni és csinálni, amik boldoggá tesznek.

-

A fejed belülről olyan, mint egy csodálatos kert.

Egy kertben rengeteg ösvény és kis út van, amik mind másfelé vezetnek.

 

Egy kertben akadnak tágas terek, ahol alkothatsz és játszhatsz.

Máshol növényeket ültethetsz és dolgozhatsz.

Egy kertben sok-sok olyan hely van, ahol mindenfélét elraktározhatsz.

A fejed belülről olyan, mint egy kert.

Vannak részei, amik abban segítenek, hogy fejlődj és tanulj. Vannak benne olyan helyek, ahol alkothatsz és szórakozhatsz. Vannak benne helyek, ahová elraktározhatsz mindenfélét, amit nem akarsz elfelejteni.

-

A gondolataid mindig veled vannak, csak néha úgy el vagy foglalva, hogy elfeledkezel róluk.

Néha az esik a legjobban, ha csak hátradőlsz, és a gondolataid kertjét figyeled – ha mozdulatlanul ülsz, behunyod a szemed, hallgatod a gondolataid zizegését, és meghallod, mit akarnak mondani neked.

Utószó 

Kiüresedett közhely, hogy rohanó világunkban semmire sincs időnk, de ez csak azért van így, mert valójában semmit sem teszünk annak érdekében, hogy legalább egy kicsit lelassuljunk. Hogy legalább kicsit kigabalyodjunk a gondolataink sűrűjéből. Hogy legalább egy kicsit befelé figyeljünk. És nemcsak a felnőttek, de a gyerekek világa is vészesen túlzsúfolt. Shona Innes legújabb meséje arról szól, hogy miért és hogyan érdemes lassítani. A mesét felolvasó felnőtteknek éppúgy, ahogy a mesét hallgató és figyelő gyerekeknek. És ahogy a korábbi, egyszerű, de fontos történetekben és hajszálpontos mondatokban, úgy itt sem csak a leírt tartalom a lényeg, hanem a sorok közötti üzenet. Hogy a lassítás, a megállás, a belső működések tudatosítása milyen nagyon fontos a gondolatok kertjében való eligazodáshoz, de a stressz és az érzések, érzelmek kezeléséhez is. Agócs Írisz rajzai segítik a gyerekeket abban, hogy a fejükben burjánzó kertben, a folyamatosan növekvő gondolatvirágok sűrűjében ki tudjanak igazodni. Hátha így nekik már több idejük lesz önmagukra, hátha ők már nem fognak annyit kapkodni. 

Szél Dávid pszichológus, író