Paulon Viktória: Most kellenek nagyon a széltében-hosszában teret adó könyvek
Ruff Orsolya

Paulon Viktória: Most kellenek nagyon a széltében-hosszában teret adó könyvek

paulon_viktória karantén gyerekirodalom

Fotó: Valuska Gábor

Be és össze vagyunk zárva, egyáltalán nem olyan könnyű olvasni, mint hittük, vagy színházi közvetítést megnézni, meg az online jógát is csak tervezgetni egyszerű, nekihajolni már nem. Lett egy csomó időnk, gyerekek mellett is lett, ha mást nem számolunk, akkor is megnyertük a közlekedés napi több óráját, és mégsem érünk rá. És, pedig ezt nem is reméltük, a gyerekek nem lettek se csendesebbek, se jobbszívübbek, és folyton éhesek.

Addig kisrigó egy gyerek, amíg a világban nincs meg a helye - Könyves magazin

Fotó: Valuska Gábor Januárban Paulon Viktória Kisrigók - Három gyerek hazatalál című kötete lett a Szívünk rajta program kiemelt könyve. Az Agócs Írisz által illusztrált meseregény három, egymás létezéséről tudó, de egymást nem ismerő testvér története: Csabó, Szaszka és Gigi nem élnek egy fedél alatt, egyikük gyerekotthonban, a két lány pedig nevelőszülőknél éldegél, de semmi mást nem kívánnak, minthogy végre megtalálják a szüleiket és egy családot alkothassanak.

De ha mégis úgy van, hogy lassan beletörődtünk az összezártságba, és már olvasni is képesek vagyunk, mert nem mászkálunk ingerülten a lakásunkban, és már nem akarunk senkit se felhívni, felcsetelni, felvideózni, akkor most kellenek nagyon a széltében-hosszában teret adó könyvek:

Felnőttnek:

Émile Ajar/Romain Gary
Előttem az élet
Ford.: Bognár Róbert, Park, 2016, 202 oldal

Kamasznak:

Christelle Dabos
Tükörjáró-trilógia
Ford.: Molnár Zsófia, Kolibri, 2019

Gyerekeknek pedig olvassuk fel a Trapitit, és akkor azonnal nekünk is jobb lesz!

Darvasi László
Trapiti
Magvető, 2017, 306 oldal

És akkor is, ha nyígnak, hogy olyan fakó, akkor is ha grimaszolnak, hogy miért hallatszik közben angolul, ha magyarul van, akkor is, ha a fejüket ingatják, hogy “Neked tényleg ez volt a kedvenced gyerekkorodban?!”, akkor is nézessük meg velük az Amatőr természetbúvárt, soha nem lesz ennél jobb alkalom (remélem).