Szinyei Merse Pállal indul a nagy magyar festőket bemutató gyerekkönyv-sorozat
ko

Szinyei Merse Pállal indul a nagy magyar festőket bemutató gyerekkönyv-sorozat

A sorozat most megjelent, első kötete Szinyei Merse Pál művészetének felfedezéséhez nyújt segítséget, elsősorban az általános iskolás korosztály számára.

Kicsoda igazából a lila ruhás nő, és miért visel fardagályt? Ki integet a Léghajó kosarából? Hogy nem gémberedtek el a Majális szereplői, míg elkészült a festmény? Mi van egy művész bevásárlólistáján? Szinyei Merse Pál az egyik leghíresebb magyar festő – és egyben az egyik legnagyobb úttörő is. A színes, könnyen érthető képeskönyv a legismertebb magyar festő leghíresebb műveinek kapcsán mutatja be a legfontosabb művészettörténeti fogalmakat.

Sepsey Zsófia, Molnár Brigitta, Király Zsuzsanna: Fedezd fel Szinyei Merse Pál művészetét!
Ill. Fehér Zsanett, Pagony, 2024, 64 oldal
Sepsey Zsófia, Molnár Brigitta, Király Zsuzsanna: Fedezd fel Szinyei Merse Pál művészetét! könyv

Egy vidám kutya kalauzol a könyv lapjain

A Pagony Kiadó most induló, a magyar festészet nagy alakjait bemutató sorozatának első kötetében Szinyei művészete nem a megszokott időrendben, hanem a festőhöz kapcsolódó témák és fogalmak mentén mutatkozik be. Feltárul a teljes Szinyei Merse Pál életmű a színek, a napfény, a tanulmányok és az életrajz megismerésével, ezenkívül a festészet egésze is.

Egy festményből leugorva csatlakozik az olvasóhoz Max, a festőt jól ismerő, vidám kutya, aki hasznos és szórakoztató megjegyzésekkel, valamint érdekes tényekkel gazdagítja a kötetet.

Múzeumpedagógus szerzők

A kötet három szerzője – Király Zsuzsanna, Molnár Brigitta, Sepsey Zsófia – a Magyar Nemzeti Galéria múzeumpedagógusai, így a múzeumi tapasztalatokon alapuló könyv egyedülálló módon, a gyerekek számára is közérthetően szól Szinyei valóban színes világáról és a művészetről.

A könyv fejezetei jól meghatározott témákat dolgoznak fel, így a rövid szöveg mellett

gazdag képanyag kíséretében ismerhető meg maga a festő, családja, barátai, tanárai, otthona és utazásai,

emellett szóba kerül a táj- és az aktfestészet. Mindezek köré a szerzők művelődéstörténeti, művészettörténeti információkat is szőnek, legyen szó akár a léghajó működéséről vagy a 19. századi női divatról.

Remek szünidei program

Az illusztrátor, Fehér Zsanett egyedi stílusú, friss és humoros illusztrációi könnyedén oldják a magasművészet komolyságát, tökéletesen kísérve a magyarázó szöveget és a könyvben megjelenő festmények reprodukcióit. Emellett Gráf Dóra igényes könyvtervezése is hozzájárul ahhoz, hogy valóban színvonalas könyvet adhassunk a rajzolás és művészetek iránt érdeklődő gyerekek kezébe.

A kötet emellett az általános iskolai rajztanárok számára is fontos és jól használható segédanyag lehet, hiszen

arra törekszik, hogy a legjelentősebb, legismertebb festmények kapcsán értelmezzen egyes művészettörténeti fogalmakat.

Bátran ajánljuk a kötetünket minden művészetkedvelőnek is, hiszen a könyv elolvasása után érdemes felkeresni a Szépművészeti Múzeumot és a Nemzeti Galériát, ahol a könyvben szereplő képek eredetijeinek nagy része megtekinthető. Ez akár egy kiváló szünidei családi program is lehet.