Tíz durva sztori, ami bármelyik fiatallal megtörténhet
ro

Tíz durva sztori, ami bármelyik fiatallal megtörténhet

ornella_della_libera kolibri ifjúsági_irodalom gyurkó_szilvia margó margó2022ősz bookline_kids
Ornella Della Libera: Durva
Ford.: Tálos-Nezdei Adrienn, Kolibri, 2022, 180 oldal
-

Ornella Della Libera nápolyi rendőrnő, aki hosszú évek óta foglalkozik gyermekvédelemmel, fellép az erőszak és a bántalmazás minden formájával szemben. A munkája során tapasztalt esetek ösztönözték arra, hogy könyvet írjon. A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent Durva című kötete lehetőséget kínál, hogy nehéz, olykor tabunak számító témákról beszélgethessenek egymással a kortársak – akár felnőttek bevonásával is – otthon vagy az iskolában.

Azt gondolod, ezek biztos nem igaz történetek. És még ha azok is, te soha nem kerülnél ilyen helyzetbe. Ugye? Tévedsz! Nagyon is valódi, durva sztorik, amik veled és a barátaiddal is megtörténhetnek, de mindig van kiút. A Durva című könyvet a Margón mutatják be: Gyurkó Szilviával, a Hintalovon Alapítvány alapítójával és Tibenszky Moni Lisával, a Felelős Szülők Iskolája alapító ügyvezetőjével Fiala Borcsa, a WMN főszerkesztője beszélget. Mikor? Október 13-án 17 órakor. Hol? A Nemzeti Táncszínházban. Részletek erre>>

A könyv 10 történetet tartalmaz, és olyan témákat érint, mint a videójáték-függőség, a közösségi médián keresztül terjedő kihívások veszélyei, a diszkrimináció vagy a pedofília. A kiadó szerint a Durva nem elrettenteni akar, hanem biztosítani arról, hogy minden helyzetre van megoldás, még ha az adott pillanat teljesen kilátástalannak tűnik is. Ezért a könyv végén található egy jelzőrendszer is, amely hasznára lehet mind az iskolavezetőknek, tanároknak, szülőknek, mind a diákoknak.

Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivista, a Hintalovon Alapítvány alapítója a Nyugati tér blogon azt írta, nehéz hagyományos módon ajánlani a könyvet, hiszen ki szeretne olyan témákról olvasni, mint az internetes zaklatás vagy a pedofília, ráadásul szeretnénk azt hinni, hogy a nekünk fontos gyerekek védettek ezektől:

"Ez azonban nincs így.

Nincs immunitása senkinek, a legjobb családnak sem, ezért érdemes Ornella Della Libera igaz történeteit elolvasni, ahelyett, hogy elhallgatnánk ezeket. A szerző – aki egy olasz rendőrnő –, könnyen olvasható és egyszerű nyelven ír, az érintett gyerekek iránti nagy-nagy tisztelettel, nem hibáztatja őket vagy nem értetlenkedik a történetükön, hanem elfogadással fordul feléjük a kialakult helyzetekben. Miközben egyértelművé teszi, hogy az erőszak, a bántalmazás, a visszaélés, a kényszerítés mindig annak a felelőssége, aki elköveti. Soha nem az áldozaté."

A kötet ráadásul nem aggódó szülőknek íródott,

hanem kamaszoknak.

Hogy mennyire égető témáról van szó, azt jól mutatja, hogy az Éves Gyermekjogi jelentés legutóbbi kiadása szerint több mint 145 ezer gyerek esetében kapott jelzést a magyar gyermekvédelem arról, hogy az illető fiatal bajban van. "Ezek nem mind olyan súlyú rendőrségi ügyek, mint amilyenek a könyvben szerepelnek, de mindenképpen felhívják a figyelmet, hogy sok olyan gyerek él közöttünk, akinek a gyermekkora igen távol esik az ideálistól, és esetükben a közösség figyelme, összefogása, felelősségvállalása nagyon fontos (lenne)" - tette hozzá Gyurkó Szilvia. A teljes írást ITT tudjátok elolvasni.