Utazás a mélybe – Nemzetközi díjat kapott az ismeretterjesztő könyv
ko

Utazás a mélybe – Nemzetközi díjat kapott az ismeretterjesztő könyv

A Bolognai Gyermekkönyvvásáron évente hirdetik ki a Bologna Ragazzi díj nyerteseit, öt kategóriában. A 2024-es év kiemelt témájában olyan, az elmúlt hat évben megjelent könyveikkel nevezhettek a szerzők, amelyek a „tenger” hívószóhoz kapcsolódnak. Gianumberto Accinelli különleges könyve, az Utazás a mélybe az Ismeretterjesztő – kiemelt téma: A tenger kategória díját nyerte el.

Gianumberto Accinelli: Utazás a mélybe
Ill. Giulia Zaffaroni, Ford. Weltler Ildikó, Móra, 2023, 80 oldal
Gianumberto Accinelli: Utazás a mélybe könyv

A különleges, vertikális formátumú ismeretterjesztő könyv a tenger élővilágát oly módon mutatja be, mintha mi magunk is alámerülnénk a mélységekbe. A lapok szélén látható méterbeosztás a tengerszint alatti mélységét jelzi, sőt, emellett a tenger színének változása is izgalmas kiegészítője és érzékeltetője a merülési körülmények változásának. A kék ezernyi árnyalatát és a tenger gazdag élővilágát Giulia Zaffaroni illusztrációi tárják a szemünk elé.

A művészi kötettel a jegesmedvék jégtábláitól egészen a Mariana-árokig utazhatunk a mélybe.

A Bologna Ragazzi díj rangja

A Bolognai Gyermekkönyvvásár a könyves szakma egyik legfontosabb eseménye. Ez a vezető nemzetközi vásár jelentősen meghatározza a gyermekkönyvpiacot. Az itt bemutatkozó művek gyakran egészen újszerűek, trendindítóak. A Bologna Ragazzi díj (BRAW) fókuszt helyez azokra a könyvekre, amelyeket a szakmai zsűri mind irodalmi, mind képi világukat tekintve különlegesen színvonalasnak és innovatívnak ítél meg.

A 2024-es „Ismeretterjesztő – A tenger” kategória szakmai zsűrije: Giorgia Grilli, a Bolognai Egyetem gyermekirodalom-professzora, a CRLI (Gyermekirodalmi Kutatóközpont) társalapítója; Alessio Scaboro asztrofizikus, űrfizikus, a Pleiadi oktatóközpont kreatív és tudományos igazgatója; Henning Wiesner zoológus, az Állatkerti és Vadállatvédelmi Akadémia (Akademie für Zoo- und Wildtierschutz) társalapítója.

A szerző, Gianumberto Accinelli 1969-ben született Bolognában. Rovartudósként és íróként elkötelezetten mesél a természet csodáiról ismeretterjesztő és mesekönyveiben. Az Utazás a mélybe 2021-ben látott napvilágot, és 2023 óta olvasható magyar nyelven is.

(Móra Kiadó)