Michelle Obama Sendak megosztó klasszikusából készített hangoskönyvet
ko

Michelle Obama Sendak megosztó klasszikusából készített hangoskönyvet

michelle_obama maurice_sendak hangoskönyv gyerekkönyv

A gyerekek hamarosan esti mesét kapnak Michelle Obamától, ugyanis a HarperCollins Kiadó tegnap bejelentette, hogy a volt elnök felesége elkészíti Maurice Sendak díjnyertes gyerekkönyvének új, digitális audiokiadását. A letölthető hanganyag október 31. után lesz megvásárolható, az Ahol a vadak várnak című könyv eredeti megjelenésének 60. évfordulója tiszteletére.

A Maurice Sendak által írt és illusztrált Ahol a vadak várnak című könyv mese egy Max nevű farkasjelmezes kisfiúról szól, aki egy este egyszerűen nem bír magával, örökké csak rosszalkodik, mire vacsora nélkül küldi ágyba az anyukája. Max szobájában viszont egy fantasztikus erdő nő, ő maga pedig elhajózik a vadak földjére, akik a királyukká teszik. Végre lehet rosszalkodni, ugrabugrálni, fára mászni, ám Max egy idő után azt kívánja, bárcsak ott lenne, ahol őt mindennél jobban szeretik. Így hát elindul hazafelé, ahol a vacsorája (és az anyukája) várja. Sendakot egyébként saját, brooklyni gyerekkora ihlette, ahol gyakran vacsora nélkül ment aludni, mert elmondása szerint utálta az édesanyja főztjét.

Idegesítő rokonok ihlették Maurice Sendak klasszikusának szörnyeit
Idegesítő rokonok ihlették Maurice Sendak klasszikusának szörnyeit
Tovább olvasok

Bár a könyv 1964-ben elnyerte a rangos Caldecott-érmet a legjobb képeskönyvért, és publikálása óta több mint 20 millió példányban kelt el világszerte, sőt filmet is készítettek belőle, hajszálon múlt, hogy egyáltalán megjelenhetett. A szerkesztők ugyanis attól tartottak, hogy egy lázadásról szóló történet túl sok lehet a fiatal olvasóknak. A könyv állandó célpontja volt a könyvbetiltásoknak, mert túlságoans „sötétnek” találták. 1969-ben Bruno Bettelheim gyermekpszichológus ezt írta a könyvről: „Sendak nem értette meg azt a hihetetlen félelmet, amelyet a gyerek akkor érez, ha vacsora nélkül küldik ágyba, és ezt éppen az első és legfontosabb biztonság- és ételadó, az anyja teszi vele.”

-

Ennek ellenére a könyv máig hihetetlenül népszerű, a BBC által idén összeállított listán például minden idők száz legjobb gyerekkönyve közül az első helyet szerezte meg.

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján
Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján
Tovább olvasok

A viták ellenére a könyv Obamáék nagy kedvence is, a házaspár 2016-ban a Fehér Ház kertjében tartott húsvéti rendezvényen is ebből a könyvből olvasott fel a gyerekeknek.

Forrás: The Root