Vigyázz, mit kívánsz, mert könnyen valóra válhat!
Kolozsi Orsolya

Vigyázz, mit kívánsz, mert könnyen valóra válhat!

lissa_evans pagony gyerekirodalom bookline_kids
Lissa Evans: Bárcsak!
Ford.: Demény Eszter, Pagony, 2022, 240 oldal
-

Ted és Rin a világ legunalmasabb iskolai szünete elé néznek: öt teljes napot az idős szomszéd nénivel és annak öreg, büdös macskájával kell tölteniük, a szüleik ugyanis kénytelenek dolgozni. A gyerekek finoman szólva sincsenek oda az ötletért: „Pedig inkább tölteném a hetet a kamrában. Vagy egy parkoló közepén. Az esőben. Lefogadom, hogy még wifije sincs.”

A borzalmasnak és unalmasnak ígérkező vakáció azonban váratlan fordulatot vesz,

amikor a testvérpár (és egy időközben felbukkanó új barát) gyertyákat találnak egy régi fiók mélyén. A gyertyáknak ugyanis varázserejük van, a legkülönlegesebb és legszokatlanabb kívánságokat is teljesítik. A szünet így izgalmas kalanddá változik, melyben egymást érik a hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb események.

A Pagony jól ismert Abszolút Könyvek sorozatának új darabja Lissa Evans Bárcsak című regénye, melyet a kiadó a 9-12 éves korosztálynak ajánl. A brit író könyve a kívánságok teljesülésének egészen szokatlan módját mutatja be. Amellett, hogy rendkívül vicces, nagyon bölcs is a szöveg, hiszen megtanít arra, hogy senki sem az, aminek vagy akinek látszik. Nem baj, ha félretesszük az unalmas, öreg hölgyekkel kapcsolatos előítéleteinket, ahogy a borzas, mogorva macskákra vonatkozóakat is. Miért ne lehetne egy öreg, kellemetlen szagú macska hihetetlenül okos? És miért ne lehetne egy magányos, idős hölgy, aki egész életét ugyanabban a házban élte le, rendkívül izgalmas személyiség? A testvérpár és az időközben hozzájuk csapódó szomszéd fiú, Willard többek között ezt is megtanulja a számos kaland során. Ráadásul, ahogyan a kalandregényekben mindig, nemcsak másokat, hanem önmagukat, saját erősségeiket is jobban megismerik. Így mindannyian magabiztosabban, erősebben kerülnek ki a sok kalamajkából a történet végén. A cselekmény a lassú bevezetés után hihetetlen fordulatra kapcsol, kigyullad egy kanapé, összeolvadnak a csodatévő gyertyák, és innentől kontrollálhatatlanul pörögnek az események: a gyerekekkel együtt ugrálunk térben és időben, méghozzá az alapján a lista alapján, melyet Filly néni, a házigazda unalmas életét ellensúlyozandó, bakancslistaként írt. Soha nem számított rá, hogy ezek a különleges vágyak egyszer valóra válnak, ahogy nem számítottak rá a gyerekek sem.  

A rengeteg szórakoztató elem, humor és izgalom mellett

fontos eleme a történetnek a két testvér kapcsolata,

melyben a fiatalabb testvér, a húg erős védelmezőként áll bátyja mellett, mivel az betegsége miatt kerekesszékbe kényszerült. Nagyon finoman és halványan, egyáltalán nem tolakodóan megrajzolt, mégis lenyűgöző kép ez egy testvérpárról, akik állandó civódásaik és gúnyolódásaik ellenére is bármit megtennének a másikért. Ugyanilyen érzékenyen és szinte észrevétlenül jelenik meg a mozgáskorlátozottság, a kiszolgáltatottság problematikája Ted alakjában, aki hihetetlen intellektusával igyekszik felülemelkedni testi problémáin. A történet végén, az utolsó kívánságban aztán megtapasztalhatja azt is, milyen az, ha kiszabadulhat a megtört, nem tökéletesen működő testéből, sőt, egy ennél is nagyobb ajándék vár majd rá Filly néni jóvoltából. Az öreg hölgy ugyanis a záró részben hálálja meg azt a tanítást, amit a kisfiútól kapott (mindent addig kell megtenni, amíg még lehetséges, nem szabad várni a jobb alkalomra). Az idős hölgy ennek a bölcsességnek a segítségével kiszabadul eseménytelen és egyhangú életéből, a gyerekek pedig megtanulják, hogy az idősek nem feltétlenül unalmasak. Ezek a tanulságok, tapasztalatok segítenek annak felismerésében, hogy mindenkitől kaphatunk, tanulhatunk valamit – és ez még annál a rengeteg lenyűgöző kalandnál is fontosabb, ami miatt a kis olvasók garantáltan le sem tudják majd tenni ezt a könyvet.